Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) SA recomanda ca, in cazul instrainarii vehiculelor, fostii utilizatori sa ceara noilor proprietari operarea modificarii (schimbarea detinatorului si a adresei acestuia) in baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule (DRPCIV).
Solicitarea CNADNR SA are la baza situatiile intalnite in care, in cazul circulatiei fara achitarea tarifului de utilizare pentru vehiculul in cauza, sanctiunile contraventionale sunt emise pe numele fostilor utilizatori intrucat acestia inca figureaza ca detinatori in baza de date a DRPCIV (noii detinatori nu au solicitat DRPCIV aceasta modificare).
Reamintim ca in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehiculului, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul informeaza in scris Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A. cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare, in vederea operarii modificarii in baza de date. Documentele necesare si conditiile de efectuare a modificarii, precum si tarifele aferente sunt stabilite prin Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania aprobate prin Ordinului Ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr 769/ 2010, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul schimbarii utilizatorului vehiculului, fara schimbarea numarului de inmatriculare, rovinieta isi mentine valabilitatea.
Subliniem ca, la emiterea rovinietei, solicitantul va avea in vedere verificarea datelor inscrise in aceasta si doar in cazul in care acestea sunt conforme cu cele solicitate va semna documentul inmanat de catre distribuitor. In cazul in care datele inscrise in rovinieta nu sunt conforme cu cele solicitate, solicitantul va refuza semnarea acestui document.
Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale (rovinieta) se aplica tuturor utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate care sunt folosite pe reteaua de drumuri nationale din Romania (inclusiv autostrazi). Utilizatori sunt persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare al vehiculului sau care pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in Romania sau in alte state. Fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
Sursa: Biroul Comunicare CNADNR