Ibuprofenul, unul dintre medicamentele cele mai utilizate impotriva durerilor si a inflamatiilor, creste riscul de infarct si de accident vascular cerebral (AVC), insa doar atunci cand este administrat in doze foarte puternice, afirma Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), potrivit lesechos.fr.
In noul sau raport, dat publicitatii luni, Comitetul de evaluare a riscurilor in materie de farmaco-vigilenta (PRAC) din cadrul EMA a subliniat faptul ca aceasta crestere a riscului cardiovascular ii vizeaza doar pe acei pacienti care iau doze de ibuprofen mai mari de 2.400 de miligrame pe zi.
In schimb, cercetatorii nu au observat niciun risc la pacientii care iau acest medicament in doze mai mici de 1.200 de miligrame pe zi – asa cum procedeaza cei mai multi dintre bolnavi. Dozele obisnuite la adulti variaza intre 200 si 400 de miligrame de trei ori pe zi.
Ibuprofenul este un medicament comercializat incepand din anii 1960 sub diverse nume. Anumite formule ale sale (in special cele de 200 miligrame) se vand la liber, fara reteta, in mai multe tari europene, inclusiv in Romania.
Potrivit PRAC, riscul cardiovascular generat de ibuprofen in doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren si alte denumiri), a carui utilizare a fost deja restransa din 2013 pentru pacientii care au anumite probleme cardiovasculare.
In consecinta, PRAC preconizeaza modificarea prescriptiilor medicale si ii indeamna pe medici sa evalueze „cu atentie” riscurile cardiovasculare ale pacientilor inainte de a prescrie ibuprofen pe durata mare si in doze importante.
Avizul PRAC vizeaza doar tratamentele administrate pe cale orala, nu gelurile si cremele pe baza de ibuprofen.
Intrucat medicamentele pe baza de ibuprofen sunt deja aprobate la nivel national, recomandarile formulate de PRAC vor trebui sa fie mai intai aprobate de Comitetul european de coordonare (CMDh), entitatea europeana care reprezinta diversele agentii nationale ale medicamentului.
Sursa: Mediafax