Infectii considerate in prezent minore risca sa faca victime din nou in cazul in care nu sunt luate masuri la nivel global si in mod urgent pentru a lupta impotriva rezistentei la antibiotice, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza AFP si Reuters. Un nou raport al OMS, primul privind rezistenta la antibiotice la nivel global, afirma ca ‘aceasta amenintare grava nu mai este o previziune, ci o realitate in fiecare regiune a lumii, si ca orice persoana, indiferent de varsta si tara sa, poate fi afectata’.
Antibioticele sunt considerate de OMS ca fiind unul dintre pilonii sanatatii noastre, care ne permit sa traim mai mult si mai sanatos. Insa utilizarea lor abuziva le-a facut aproape ineficiente in cateva decenii.
Raportul, care se bazeaza pe datele provenind din 114 tari, face cunoscut ca s-a dezvoltat o rezistenta in cazul multor agenti infectiosi, insa OMS pune accent pe rezistenta la antibiotice a sapte bacterii responsabile de boli grave, cum ar fi infectiile hematologice (septicemii), diaree, pneumonie, infectii ale tractului urinar si gonoree (infectii cu transmitere sexuala).
Ca o consecinta a acestei rezistente la antimicrobieni, ‘pacientii sunt bolnavi mai mult timp si riscul de decese creste’. De exemplu, persoanele care au contactat stafilococul auriu rezistent la meticilina au un risc de deces de 64% mai ridicat decat cele afectate de o forma non-rezistenta a infectiei.
In opinia OMS, utilizarea necorespunzatoare a antibioticelor este una dintre principalele cauze ale rezistentei: in tarile sarace dozele administrate sunt prea mici, in timp ce in tarile bogate utilizarea lor este excesiva.
In raportul sau, Organizatia Mondiala a Sanatatii a denuntat de asemenea lipsa monitorizarii in cazul utilizarii antibioticelor la animalele destinate consumului uman.
Sursa: Agerpres