Medicul Monica Mihaltan spune ca afectiunile oftalmologice afecteaza din ce in ce mai multi oameni din cauza stilului de viata alert si agresiv pentru retina si recomanda controale periodice. “Sunt din ce in ce mai multe probleme cu ochii”, a subliniat miercuri, in conferinta de presa, Monica Mihaltan, medic specialist oftalmolog.
Ea a adaugat ca lipsa luminii naturale contribuie la agravarea situatiei. Potrivit acesteia, miopia se declanseaza de obicei in copilarie, dar se inrautateste atunci cand se ajunge sa se lucreze la birou.
„Ne dorim sanatate impecabila pentru ochii tuturor, de aceea va sfatuim si va recomandam sa va efectuati in mod periodic controale oftalmologice. Cu cat actionati mai repede, cu atat mai bine pentru ochii si viata dumneavoastra. Starea ochilor afecteaza in mod direct si major starea generala de sanatate, o vedere buna contribuie la o viata buna, pierderea uneia o influenteaza dramatic pe cealalta”, a afirmat medicul specialist.
Ea a aratat ca lansarea site-ului www.ochisanatosi.ro este binevenita si ofera sfaturi celor care au probleme legate de vedere. “Nu stabileste diagnostic, ci este un consult orientativ. Se fac cateva teste, dar nu se prescrie un tratament pe baza acestor teste, ci este pentru preventie. Sunt multe afectiuni din copilarie, din nastere, cu care copilul se trezeste in clasa I sau mai tarziu la scoala”, a detaliat medicul.
Potrivit acesteia, faptul ca se sta prea mult la calculator nu este benefic. Printre bolile cele mai frecvente in prezent se afla si sindromul de ochi uscat, care devine din ce in ce mai suparator mai ales pentru cei care lucreaza la calculator fara pauza. Din cauza clipitului rar una din cinci persoane sufera de acest sindrom, care necesita un tratament sau o terapie indelungata.
Controlul oftalmologic o data pe an este obligatoriu dupa 40 de ani, dar si pana atunci imediat ce apar probleme. Este necesara protectia fata de ultraviolete, de aceea sunt necesari ochelari de protectie la calculator, o pauza de cinci-zece minute la fiecare 60 de minute de utilizare a computerului.
Gamele de produse pentru pacienti lansate recent sunt binevenite intrucat asigura preventia pentru bolile oftalmologice. Medicul a enumerat cele 7 teste de vedere care se pot face online – testul aranjarii culorilor, testul Amsler, testul astigmatism, testul Ishihara, testul de adaptare de vedere noapte-zi, de acuitate vizuala, testul discromatic.
Prin intermediul site-ului se ofera sfaturi cu privire la sanatatea oftalmologica, dar si posibilitatea de a gasi cel mai apropiat doctor sau cabinet oftalmologic.
In ceea ce priveste degenerescenta maculara, aceasta este mai frecventa dupa 65-75 de ani, aproximativ 50% din populatia destul de in varsta fiind afectata. Aceasta afectiune este invalidanta in ceea ce priveste retinopatia diabetica, afectand 18% din diabetici in primii 10-15 ani de la boala chiar sub tratament fiind. “Glaucomul este in primul rand ereditar si afecteaza si multe persoane tinere”, a mentionat medicul.
Cataracta este o forma de imbatranire a cristalinului si se agraveaza in timp, dar exista posibilitatea operatiei si inlocuirea lui. Dr. Mihaltan atrage atentia ca trebuie protejati ochii si de razele ultraviolete si pentru asta trebuie lentile de tip A si B de preferat gri inchis sau maro. Si copii trebuie sa poate ochelari de protectie la mare si la munte.
In ceea ce priveste noile terapii, aceste produse contin o combinatie de substante nutritive, protectoare pentru fotoreceptorii retinei, cristalin, nervii optici, precum si pentru vasele de sange.
Acestea contin combinatii speciale de substante nutritive pentru protejarea functiei vederii si acuitatii vizuale. Luteina si zeaxantina sunt pigmenti naturali care se gasesc in macra oculara, cea mai sensibila parte a retinei. Luteina ar trebui sa fie administrata de la 20 de ani pentru mentinerea calitatii retiniene. Acestea actioneaza ca un filtru protector pentru razele ultraviolete nocive, contribuind astfel la mentinerea capacitatii vizuale optime.
Acesti doi pigmenti naturali se acumuleaza in cristalin si protejeaza de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Vitamina A este importanta pentru vedere in conditii de lumina scazuta si, impreuna cu vitamina B2, contribuie la mentinerea normala a vederii.
Zincul, seleniul, cuprul, precum si vitaminele C si E sunt antioxidanti puternici, avand un rol important in protectia retinei si a cristalinului fata de radicalii liberi. Cele doua produse lansate sunt vizual total si vizual extra zi plus noapte.
Sursa: Agerpres