Trei mari eruptii solare au avut loc in decurs de 24 de ore – luni si marti -, dintre care una a fost cea mai puternica din acest an, a anuntat miercuri seara NASA, care arata pe site-ul sau imagini spectaculoase ale acestor fenomene, relateaza AFP. Cea mai importanta eruptie solara anterioara din 2013 a avut loc in luna aprilie. Cele trei eruptii solare observate luni si marti sunt din asa-zisa categorie X, care corespunde gradului cu cea mai mare intensitate in cazul unor astfel de fenomene. Ele sunt primele din acest grup din acest an, a precizat agentia spatiala americana.
Aceste explozii sau ejectii de masa coronala /EMC/ proiecteaza plasma ionizata in spatiu cu viteze mari, inclusiv ultima observata marti, cu o viteza de 2.250 de km pe secunda, ceea ce este indeosebi de rapid, a subliniat NASA.
Cele trei ejectii de masa coronala vor forma un nor de materii solare care ar putea afecta functionarea a doi sateliti STEREO-B si Epoxi, care supravegheaza furtunile solare si cometele. “Membrii personalului responsabil cu acesti sateliti au fost avertizati si, daca va fi necesar, vor lua masuri de salvare a instrumentelor”, a mai spus NASA.
Cresterea ca numar si intensitate a eruptiilor solare corespunde inceputului unui nou ciclu de activitate a Soarelui, care va atinge maximum in 2013. Soarele cunoaste alternativ cicluri de 11 ani de activitate si de calm.
Fenomene de vant solar insotit de radiatii puternice care rezulta din ejectiile de masa coronala provoaca furtuni geomagnetice care interactioneaza cu campul magnetic terestru. Ele produc aurore boreale si australe, dar pot perturba temporar reteaua electrica, comunicatiile prin satelit si radio. Cel mai adesea, campul magnetic terestru permite protejarea planetei.
Eruptia solara observata in aprilie, care a antrenat perturbari ale telecomunicatiilor, a fost mult mai slaba decat cele de luni si marti, care nu s-au produs totusi in directia Terrei.
Sursa: Agerpres