Cazurile de dementa, un sindrom cauzat de regula de maladia Alzheimer, ar urma sa se dubleze pana in 2030 si sa se tripleze pana in 2050, putand atinge nu mai putin de 115,4 milioane de persoane in intreaga lume, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii /OMS/ intr-un raport publicat miercuri, preluat de AFP.
Actualmente, aproape 35,6 milioane de persoane din lume sunt atinse de dementa, un sindrom, in general cronic, cauzat de diverse boli ale creierului care afecteaza memoria, ratiunea, comportamentul si aptitudinea de a face activitati cotidiene. Maladia Alzheimer este cea mai curenta cauza a dementei /pana la 70 la suta din cazuri/.
Cu toate ca intalnim cazuri de dementa in toate tarile, mai mult de jumatate /58%/ dintre persoanele vizate traiesc intr-o tara cu venituri scazute sau intermediare. Aceasta proportie este susceptibila sa depaseasca 70% pana in 2050.
Pe de alta parte, tratarea si ingrijirea persoanelor afectate de dementa in lume are un cost ce atinge peste 604 miliarde de dolari /461 miliarde de euro/ in fiecare an la ora actuala. Aceasta suma ia in calcul furnizarea de tratamente si de asistenta sociala, dar si reducerea sau pierderea veniturilor bolnavilor sau celor care ii ingrijesc. Potrivit OMS, doar opt tari au un program national de lupta impotriva dementei.
In raportul sau, organizatia internationala le recomanda autoritatilor sa implementeze programe axate in principal pe reducerea stigmatizarii si furnizarea unor medicamente de o calitate mai buna. Totodata, in contextul in care absenta diagnosticului este o problema majora, OMS pune de asemenea accentul pe imbunatatirea formarii personalului din domeniul sanatatii, dar si pe diagnosticarea precoce si sensibilizarea publicului in fata bolii.
Sursa: Agerpres