Vezi VIDEO
Volumul prea tare al muzicii ascultate, mai ales in casti, poate duce la surzenie. Tot mai multi tineri au probleme cu auzul din cauza zgomotelor prea puternice la care se expun, ascultand muzica in casti sau aproape de boxe, in discoteci. Practic, in ultimii 20 de ani, numarul tinerilor care se prezinta la medicii specialisti cu probleme de auz s-a triplat.
Telefoanele mobile, ipad-urile, miniplayerele sau alte dispozitive de buzunar la care ascultam muzica constituie motive de imbolnavire a urechii. In plus, suntem expusi la zgomot prea puternic la orice pas: pe strada, in mall-uri, in baruri si discoteci. Asa se face ca tot mai multi tineri ajung la medici cu trauma sonora, adica o scadere a auzului aparuta in urma expunerii la sunete foarte puternice pe o perioada scurta sau la sunete de o intensitate mai scazuta dar pe o perioada lunga. In mod normal, un sunet care depaseste 85 de decibeli este nociv pentru urechea interna.
„In conditiile in care copiii, tinerii, merg pe strada si asculta muzica in casti, tinand cont de zgomotul ambiental, de fond, ei sunt tentanti sa dea volumul mult mai tare, ne dam cu usurinta seama ca sunetele vor depasi cu usurinta pragul de 85 de decibeli. Si atunci, la o parte dintre ei, nu la toti tinerii, exista o gama care pot fi mai sensibili, vor aparea probleme. Vorbim de intensitatea sunetului, de caracteristicile sunetului si de susceptibilitatea personala, adica factorii personali care pot sa faciliteze afectarea auzului”, a explicat dr. Camelia Muresan, medic specialist ORL.
Cei mai predispusi la scaderea auzului sunt copiii care au deficiente de vitamine, care au lipsa de fier, persoanele sensibile, cei cu ochii albastri, cu afectiuni precedente, sau cei care au antecedente in familie. Medicul ORL-ist mai spune: „Afectarea urechii interne se poate manifesta cu sau fara scaderea de auz sesizata de pacient. De multe ori scade auzul pe anumite frecvente, persoana poate sa nu sesizeze ca nu aude si noi sa descoperim scaderea de auz doar la audiometrie. Insa, frecvent la tineri, ei vin cu sunete in urechi, cu acufene, cu tiuituri. E un semn al afectarii urechii interne si atunci cand investigam, la audiometrie, descoperim si scaderea de auz, pe langa vertij si alte simptome”.
Discotecile si barurile sunt factori in plus de zgomote puternice care afecteaza auzul. Asa ca medicii recomanda ca orice problema de auz semnalata de tineri sa fie tratata in urma vizitei la medic. Iar prima masura care trebuie luata este reducerea expunerii la sunete de intensitate puternica.
„Statistic, in ultimii 10-20 de ani, se considera ca s-au triplat cazurile de scadere de auz la tineri. Vorbim de scadere de auz usoara, la ei nu se intampla scadere de auz accentuata, cum se intampla la persoanele care lucreaza in medii zgomotoase si sunt supuse ani la randul zgomotelor puternice. Este o scadere de auz usoara dar sunt mult mai dese cazurile”, a precizat dr. Camelia Muresan.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca pierderea partiala sau totala a auzului poate avea consecinte dramatice atat asupra sanatatii fizice cat si a celei psihice. Conform medicilor din cadrul OMS, peste un miliard de tineri din intreaga lume sunt in pericol sa-si piarda auzul din cauza sonorului dat mult prea tare cand se asculta muzica.
Sursa: Sonia Rajnita