Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma riscului sanitar produs de apariția unor noi cazuri de infecție cu COVID-19 (coronavirus) concentrate îndeosebi în regiunile Lombardia și Veneto. Măsurile suplimentare luate de autoritățile italiene în vederea restrângerii focarelor și prevenirii răspândirii virusului includ interdicția de a părăsi sau de a intra în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor, închiderea localurilor publice, anularea activităților sportive sau recreative, suspendarea cursurilor școlare și emiterea de alerte pentru urgență sanitară care sfătuiesc cetățenii să rămână în case în regiunile în care s-au înregistrat aceste cazuri.
Cetățenii cu simptome care pot indica infectarea cu coronavirus sunt rugați să NU se prezinte pe cont propriu la unitățile spitalicești, ci să apeleze numerele verzi regionale puse la dispoziție de către autorități astfel: pentru Lombardia la 800.89.45.45, iar pentru Veneto la 800.46.23.40. De asemenea, cetățenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se furnizează informații în limbile italiană și engleză. Aceste numere trebuie apelate doar în caz de necesitate.
Linkuri şi contacte utile
Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea site-urilor Ministerului italian al Sănătății http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/homeNuovoCoronavirus.jsp?fbclid=IwAR0CpTvMj8nrr2wJa_Mf_OSdjzO-2GOaABm2uzGVv-Aui-qBQtewEfWPkXQ, al Serviciului de Protecție Civilă – http://www.protezionecivile.gov.it/attivita-rischi/rischio-sanitario/emergenze/coronavirus și al autorităților regionale competente din regiunile în care s-au înregistrat cazuri cu persoane infectate cu noul COVID-19: Lombardia, Veneto, Piemonte, Emilia Romagna, Trentino Alto Adige, Lazio. Totodată, se recomandă respectarea cu strictețe a indicațiilor furnizate de autoritățile italiene competente.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Italia: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare Trieste: +39 340 8821688; Milano: +39 366108 1444; Torino: +39 338 756 8134; Bologna: +39 349 1178220; Bari: +39 334 604 2299; Catania: +39 320 965 3137.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://roma.mae.ro, www.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României în Italia https://www.facebook.com/roma.mae.romania, http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
- Recomandări ale Ministerului Sănătăţii din România
- Recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (pagină în limba engleză)
- Atenționările de călătorie pentru alte țări pot fi accesate AICI:
Măsuri ale autorităților italiene :
În data de 23.02.2020, autoritățile locale au luat o serie de măsuri de natură a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează marea majoritate a cazurilor (zona Lombardia și Veneto).
Măsurile includ:
- formarea unui cordon sanitar în jurul regiunilor afectate, prin interzicerea ieșirilor și intrărilor cetățenilor în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă focarul italian al epidemiei;
- suspendarea serviciilor de educație pentru copii și școli și stoparea excursiilor educaționale în cele două regiuni;
- suspendarea activităților serviciilor publice, fără a suspenda furnizarea de servicii esențiale și de utilitate publică;
- suspendarea anumitor tipuri de activități comerciale, cu excepția celor care oferă servicii esențiale;
- limitarea accesului sau suspendarea serviciilor de transport public de mărfuri și pasageri, cu excepții în cazuri specifice;
- amânarea manifestărilor sportive din cele două regiuni (inclusiv a partidelor de fotbal din Serie A).