Avertizarea cod rosu a fost instituita pe raul Motru, sector amonte de Fata Motrului si pe afluentii sai Motru Sec, Motrusor si Brebina, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale „Apele Romane”, Ana Maria Agiu. Avertizarea este valabila pana la ora 18.00.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare cod rosu de inundatii pe raul Motru. Codul galben de ploi va fi ridicat luni dimineata, dar in Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita si Prahova va continua sa ploua pana luni seara si acestea vor ramane sub o informare, a anuntat directorul ANM, Ion Sandu, precizand ca in aceste judete sunt posibile alunecari de teren.
De asemenea, potrivit avertizarii emise sambata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, pana luni, la ora 14.00, pe unele rauri din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, precum si pe unii afluenti ai Muresului inferior se pot produce cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale.
Din cauza riscului de inundatii, a fost emisa avertizare cod portocaliu, care a intrat in vigoare sambata, la ora 23.00, pe versanti, torenti, paraie si pe rauri mici din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Gorj. Sub cod portocaliu de inundatii sunt, incepand de duminica, ora 07.00, si raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si mijlociu, precum si unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).
De asemenea, tot de sambata seara sunt sub avertizare cod galben de inundatii raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu si unii afluenti ai sai (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu si unii afluenti ai Muresului din judetul Hunedoara.
Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate. Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din sudul, centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.
Sursa: Mediafax