Cutia neagra care a inregistrat sunetele din cabina pilotilor zborului MH17, prabusit in Ucraina nu prezinta nicio alterare, iar datele pe care le contine sunt intacte, au anuntat miercuri anchetatorii olandezi. Experti din cadrul Biroului britanic de ancheta AAIB au inceput miercuri dupa-amiaza, 23 iulie, sa extraga datele din cele doua cutii negre ale avionului.
„Cutia neagra era avariata, dar memoria era intacta si nu s-a gasit vreo dovada sau semn ca a fost alterata„, a anuntat intr-un comunicat Biroul olandez pentru Securitate (OVV), care va coordona ancheta asupra avionului apartinand companiei Malaysia Airlines doborat in Ucraina.
Experti din cadrul Biroului britanic de ancheta AAIB au inceput miercuri dupa-amiaza sa extraga datele din cele doua cutii negre ale avionului care efectua zborul MH17 si care s-a prabusit joi in estul Ucrainei doborat de o racheta, a anuntat Ministerul britanic al Transporturilor, relateaza AFP.
Biroul britanic pentru anchete asupra accidentelor aeriene – AAIB – „este pe cale sa extraga date care vor alimenta ancheta internationala„, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Transporturilor.
Cele doua cutii negre ale avionului malaezian au fost transferate de catre anchetatori din cadrul Biroului olandez pentru Securitate (OVV) AAIB, la Farnborough, la sud-vest de Londra, a anuntat anterior ministerul intr-un comunicat.
Cutiile negre, care permit inregistrarea conversatiilor din cabina pilotilor si datele tehnice de zbor, vor fi examinate una dupa cealalta.
„Ei cred ca aceasta operatiune ar putea sa dureze 24 de ore in cazul fiecarei cutii in parte. Acest lucru ar putea necesita mai mult sau mai putin timp in cazul in care cutiile sunt avariate”, a adaugat ministerul.
AAIB anunta pe site ca rolul sau este sa determine cauzele accidentelor, „dar nu sa stabileasca responsabilitatile”. Intr-o a doua faza, analizarea informatiilor continute de aceste inregistrari de zbor „ar putea sa necesite mai multe saptamani”, a anuntat OVV, care conduce ancheta internationala asupra cauzelor catastrofei in care au murit 298 de persoane.
„In cazul in care ancheta dezvaluie activitati criminale sau teroriste, aceste informatii vor fi transmise ulterior autoritatilor vizate”, a adaugat OVV.
In total 24 de persoane fac parte din echipa internationala de anchetatori, in care sunt reprezentate Ucraina, Malaysia, Australia, Franta, Germania, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia, dar si Organizatia Aviatiei Civile Internationale (ICAO).
Avionul de tip Boeing 777 malaezian care asigura o legatura Amsterdam-Kuala-Lumpur probabil a fost doborat cu o racheta trasa dintr-o zona controlata de catre rebeli prorusi sustinuti de Rusia, potrivit Satelor Unite.
Sursa: Mediafax