Remus Robu, originar din Borșa, avocat în Londra, absolvent al Facultății de Drept din Londra, se ocupă de reprezentarea juridică în instanțele din Regatul Unit pentru românii stabiliți în Marea Britanie.
Un grav accident de muncă l-a lăsat pe Mihai (pseudonim pentru a-i proteja identitatea), un român stabilit în Marea Britanie, paralizat pentru tot restul vieții, după ce a stat câteva luni de zile în comă. După 6 ani de stres de la acel accident, conaționalul nostru a fost despăgubit cu suma de 5 milioane de lire sterline, relatează ziarul Libertatea.
Avocatul Remus Robu, stabilit și el în Marea Britanie de foarte mult timp, este cel care a luptat în toți acești ani pentru ca românul nostru să fie despăgubit cum se cuvine și tot el povestește pentru sursa citată cum s-a petrecut accidentul de muncă.
„Voia să ajute pe cineva să fixeze o balustradă. Pe terasa respectivă era un iluminator, care trebuia protejat cu o cutie din lemn sau tablă, ca să nu existe niciun risc. Nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat, ci că a căzut prin geamul ăla și asta i-a provocat traumele”, a explicat avocatul român.
Era data de 2 noiembrie 2015 când Mihai a suferit dramaticul accident. El și soția lui se mutaseră din Italia la Londra de circa un an și jumătate, cu gândul că vor avea salarii mai bune. Tot de atâta timp nu mai fusese nici în România și urma să meargă cu ocazia sărbătorilor de iarnă, având deja biletele cumpărate pentru avion și o mare nerăbdare de a-și revedea copiii și părinții rămași acasă.
N-a mai apucat nici să meargă în România și nici să trăiască sărbătorile de iarnă din acel an, fiindcă a suferit accidentul în acea zi de 2 noiembrie și a stat în comă câteva luni bune. Când s-a trezit, pe patul de spital, nu-și amintea prea bine ce s-a întâmplat și cum a căzut de pe acea platformă.
În vârstă de 35 de ani acum, Mihai este paralizat de la mijloc în jos și va fi nevoit să se deplaseze într-un scaun cu rotile tot restul vieții sale. În plus, depresia în care a căzut după aflarea veștii i-a complicat viața și mai tare și numai soția și ajutorul unui psiholog l-au ajutat să o depășească.
„Am trecut prin multe. Am fost pe pragul de a renunța la tot. N-aș putea reda în cuvinte exact cum a fost, dar pot să spun că datorită nevestei mele încă sunt aici”, a spus bărbatul român.
Tot soția lui a fost cea care l-a contactat pe avocatul Remus Robu, acesta fiind stabilit la Londra și el de 24 de ani și cunoscând chiar și viața de pe șantier, fiindcă a lucrat o perioadă în domeniu.
„Știu ce înseamnă să porți bocancii de muncitor pe șantier. Românii noștri lucrează în marea majoritate la munca de jos, fac muncile mai prost plătite și cu un risc mai mare de accidente”, a declarat avocatul.
Nici Remus Robu, și nici cei doi soți români nu s-au gândit că va urma o luptă ce va dura 6 ani de zile. Firma de asigurări a făcut inițial tot posibilul să arate că vina era a muncitorului român și nici legea din Marea Britanie nu i-a fost de prea mult ajutor conaționalului nostru, deoarece în această țară există noțiunea de culpă comună și se calculează, în procente, vina fiecăruia, atât a angajatorului, cât și a muncitorului.
„Cazul lui Mihai e în câteva cutii, nu e un singur dosar. Vorbim de foarte multe evidențe medicale, foarte multe expertize medicale, previzionări cu privire la necesitățile lui pentru toată viața. O parte din argumentele lor (ale firmei de asigurări și a angajatorului – n.r.) au fost legate de faptul că, deși ei au fost neglijenți că nu au acoperit iluminatorul, totuși și muncitorul știa de el, că lucra acolo de o lună. E o bătălie tactică aici. Procentajul de culpă a fost mult mai mare în favoarea noastră în final”, a mai explicat Remus Robu.
Apoi, firma de asigurări a încercat să reducă suma pentru despăgubire la una cât mai mică, legându-se de tot felul de chestii și calcule de probabilitate. De exemplu, spuneau că după Brexit, Mihai ar fi fost constrâns să se întoarcă în România și acolo viața ar fi fost mult mai ieftină.
„Spuneau că eu în România, de fapt, beneficiez de toată îngrijirea gratis, tot ce ține de sistem de sănătate, de îngrijitor”, și-a amintit Mihai.
„Încercau să evidențieze că după Brexit n-ar mai fi avut acces pe piața muncii și prin urmare, exista riscul ca partea din compensație să fie redusă”, a adăugat avocatul.
După 6 ani de stres, negocieri și probe adunate, conaționalul nostru a ajuns la un acord cu firma de asigurări și a obținut astfel o despăgubire de 5 milioane de lire sterline. Cu toate acestea, Mihai și soția lui ar fi preferat să se lipsească de bani și el să fie sănătos în continuare.
„Sănătatea nu se mai poate recupera, era mai bine să fie sănătos și să decurgă lucrurile normal, dar dacă asta s-a întâmplat, trebuie să mergem mai departe. Tot timpul am avut în cap ce spune preotul la căsătorie: împreună la bine și la greu. Mi-am repetat asta mereu și așa va fi mereu: împreună la bine și la greu”, a mărturisit soția lui Mihai cu emoție.
„A fost un proces pe care atunci când îl termini și te uiți în oglindă, vezi că ai încărunțit. Dar e bine că putem să o spunem acum cu zâmbetul pe buze”, a conchis și avocatul.
Cei doi soți români au decis să se stabilească definitiv, cu copii cu tot, în Marea Britanie, fiindcă în acești șase ani de după accident, de-a lungul cărora au călătorit în România de mai multe ori, au avut parte numai de dezamăgiri.
„A trebuit să merg la poliție să-mi fac poză pentru buletin, unde sunt scări pe care abia le urci sănătos. A trebuit să merg la pașaport și să vină doamna de acolo să semnez în mașină, la notar, la fel chiar și la spitalul județean era un singur lift pentru personal și m-a luat la rost o doamnă infirmieră că eu n-am voie. Probabil trebuia să zbor. Aici, de bine, de rău, am pe cineva care merge cu mine când mă duc la sală, la fizioterapie. Dar cam peste tot pot merge și singur. Cred că persoanele în cărucior din România sunt condamnate la o viață izolată”, este trista concluzie finală trasă de Mihai.