Avocatul Gheorghe Piperea, profesor de Drept comercial la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, reacţionează la afirmaţiile făcute de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre faptul că politicienii ar trebui să aibă grijă cu majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, pentru că România are o creștere economică de doar 4%. Piperea oferă mai multe exemple de situaţii în care deficitul bugetar nu a contat, ci s-a aruncat cu banii.
De-abia ieșit din bârlog, Isarescu spune ca nu sunt bani pentru majorarea pensiilor, pentru ca e deficit bugetar, si nu surplus.
Dar cum de sunt bani, mai precis 314 mil euro, pentru ca Eximbank sa cumpere Banca Romaneasca de la actionarul grec?
Cum de sunt bani, mai precis 330 mil euro, pentru ajutor de stat pentru multinationalele energofage (la care se adauga o scutire de la plata certificatelor de CO2 cifrata la 500 de mil euro anual)?
Daca nu sunt bani, pentru ca e deficit, si nu surplus, atunci de ce s-a renuntat la taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, la taxa pe lacomia bancilor si la taxa pentru licenta de telefonie 5 G, venituri cumulate estimate chiar de guvernul Orban la 8,5 mld lei (1,7 mld euro)?
Daca nu sunt bani, pentru ca e deficit, si nu surplus, de ce a crescut intr-o luna datoria publica rezultata din imprumuturi la banci cu 1% din PIB (10 mld lei, adica 2,2 mld euro)?
In fine, de ce bancherilor centrali, in special dlui Isarescu si colegilor sai pensionari din CA, li se permite cumulul pensiei cu salariul? De ce pensia, salariul si alte sinecuri publice ii aduc dlui Isarescu cca 26.000 de euro lunar?
Cum va place tupeul „de dreapta” al acestor functionari publici eterni?
Ma adresez mai ales celor care, ca si mine, platesc cu varf si indesat taxe, impozite si contributii sociale. Nu va deranjeaza deloc modul in care se cheltuiesc banii nostri in ultimele 2 luni?