Avocatul Poporului informeaza, legat de solicitarile pentru sesizarea Curtii Constitutionale privind modificarile aduse Legii educatiei, ca nu se impune acest demers – concluzie bazata atat pe argumentele din petitii, cat si pe cele ale partenerilor de consultari din invatamant.
„Avand in vedere argumentele prezentate atat in petitiile formulate, cat si in sustinerile scrise si orale ale partenerilor de consultari, apreciem ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative„, se arata intr-un comunicat remis de Avocatul Poporului.
Institutia condusa de Victor Ciorbea detaliaza modul in care s-a ajuns la concluzia ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu OUG nr. 49 de modificare a Legii educatiei.
Astfel, Avocatul Poporului precizeaza ca, in perioada 4-18 iulie, a primit mai multe petitii pentru sesizarea CC privind acest act normativ, inclusiv de la presedintele Romaniei, Traian Basescu.
„Cele mai multe critici cuprind insa nemultumiri/aprecieri generale ale autorilor petitiilor formulate, fara a se indica in mod concret in ce anume consta critica de neconstitutionalitate„, mai spune Avocatul Poporului, despre petitiile prin care s-a cerut solicitarea CC.
Pentru a solutiona petitiile, Avocatul Poporului precizeaza ca a cerut „si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale ‘Alma Mater’, Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’ si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, care se circumscriu sferei invatamantului preuniversitar si universitar”.
„Totodata, a avut loc o intalnire cu doamna Alina Mungiu Pippidi in numele Societatii Academice din Romania si al Aliantei pentru o Romanie Curata si al altor ONG-uri, sindicate, asociatii studentesti si profesionale, persoane fizice, cu reprezentanti ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, precum si cu presedintele Consiliului National al Rectorilor – domnul prof. univ. dr. Sorin Mihai Cimpeanu”, mai arata sursa citata.
Din raspunsurile primise de Avocatul Poporului de la sindicate reiese ca acestea au o parere favorabila modificarilor aduse Legii educatiei. Astfel, sindicatele din educatie considera „oportuna si necesara modificarea acestui act normativ, inclusiv prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014”. Ordonanta, au mai aratat sindicatele, contine „dispozitii prin care se solutioneaza o parte dintre nemultumirile salariatilor si ale beneficiarilor educatiei, aparute dupa intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011” si este „un pas inainte in edificarea unei societati democratice, nicidecum o ‘sindicalizare a invatamantului” „.
La randul sau, Consiliul National al Rectorilor apreciaza ca fiind „oportune si necesare masurile reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, indeosebi cu privire la facilitarea posibilitatilor de dezvoltare a activitatii universitatilor romanesti, de intarire a autonomiei universitare, de flexibilizare a deciziilor, precum si de consolidare a statutului institutional al universitatilor romanesti”, mai precizeaza Avocatul Poporului.
Referitor la justetea adoptarii modificarilor prin ordonanta de urgenta, Avocatul Poporului subliniaza ca Executivul, in preambulul OUG nr. 49, „demonstreaza faptul ca masurile in cauza nu puteau fi amanate, deoarece nu exista vreun alt instrument legislativ ce ar fi putut fi folosit in vederea asigurarii cadrului legislativ necesar desfasurarii in conditii corespunzatoare a anului scolar 2014-2015”.
Potrivit Avocatului Poporului, „asa cum rezulta din analiza efectuata, precum si din punctele de vedere ale personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale ‘Alma Mater’, Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatiei Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’, masurile reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 pot fi apreciate ca fiind oportune si necesare si avand efecte pozitive in ceea ce priveste statutul cadrelor didactice din mediul preuniversitar si universitar, facilitarea posibilitatilor de dezvoltare a activitatii universitatilor romanesti, de consolidare a autonomiei universitare si a statutului institutional al universitatilor romanesti etc.”.
Avocatul Poporului analizeaza, pe rand, toate criticile concrete aduse modificarilor Legii educatiei.
Potrivit Avocatului Poporului, prin OUG nr. 49 au fost corectate o serie de prevederi insuficient de bine reglementate de Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, se mai arata in comunicat.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial la 30 iunie 2014.
Sursa: Mediafax