Solistii americani din Eli Yamin Blues Band, aflati intr-un turneu de o luna in Europa, au ajuns si in Baia Mare, pentru concertul programat sa il sustina duminica, 10 mai, in Gold Time (ora 20.00), spunand ca au venit sa raspandeasca virusul bluesului in sufletele romanilor, desi tot ei au spus ca multi dintre acestia l-au dobandit deja, fapt constatat in primul concert sustinut in Romania, la Brasov, unde sala a cantat impreuna cu ei. Americanii, care nu au pasit pana acum in Romania, si-au asumat si rolul de “turisti”, nu doar de promotori ai jazz-ului si bluesului, astfel incat nu vor parasi Maramuresul inainte sa isi faca fotografii in Cimitirul Vesel din Sapanta, la manastirea din Barsana, dar si in Muzeul Satului din Baia Mare.
Jazz at Lincoln Center, in parteneriat cu Biroul de Afaceri Educationale si Culturale din Cadrul Departamentului de Stat al SUA, organizeaza anual o serie de turnee internationale cu zece grupuri de muzica jazz, urban sau alte genuri muzicale americane in tari din intreaga lume. Concertul Eli Yamin Blues Band din Baia Mare face parte din programul „Rhythm Road”, trupa fiind selectata din 89 care s-au inscris pentru editia 2008-2009. Muzicienii au mai cantat in Brasov, iar dupa concertul din Baia Mare urmeaza sa plece la Oradea si apoi sa se indrepte spre Muntenegru, apoi spre Albania – doua din tarile incluse in turneu.
“The Rhythm Road: American Music Abroad” a evoluat din programul Ambasadorii Jazz-ului, un program initiat de congressman-ul american Adam Clayton Powell, Jr. in 1955. Programul Ambasadorii Jazz-ului a fost demarat in 1956 cu un turneu intreprins de Dizzy Gilespie si un grup de 18 muzicieni care au calatorit in sudul Europei, Orientul Mijlociu si sudul Asiei. Printre „Ambasadorii” jazz-ului s-au numarat Louis Armstrong in 1956, 1960 si 1961, Dave Brubeck in 1958 si Duke Ellington in 1963, 1970 si 1972. De-a lungul anilor programul a suferit unele schimbari, in 2005 transformandu-se in „The Rhythm Road: American Music Abroad”.
Chiar daca muzicienii americani sositi in Baia Mare nu sunt de “gabaritul” celor enumerati mai sus, cei patru membri ai trupei sunt adevarati profesionisti – predand in scoli de muzica din State – astfel incat pentru baimarenii amatori de jazz si blues chiar este un eveniment deosebit, si pentru ca acestea sunt rare.
Eli Yamin Blues Band, care in Baia Mare a venit in componenta: Eli Yamin (pian si voce), Chanell Crichlow (tuba), Kate McGarry (voce) si LaFrae Sci (tobe), canta blues ca sa alunge tristetea. Trupa familiarizeaza publicul de toate varstele cu varietatea si bogatia formei artistice primordiale a Americii, blues-ul. Grupul exploreaza forta vindecatoare a muzicii si multitudinea formelor sale, de la spirituals pana la muzica clasica, de la bebop pana la folk. Uneori, muzica are un stil traditional, aprig sau cu o sonoritate puternica. Alteori, este linistita si reconfortanta. Grupul exploreaza puterea unica a blues-ului de a reuni oameni din sfere diferite, dupa cum precizeaza organizatorii.
Cei patru au predat la Jazz at Lincoln Center, Juilliard School, Manhattan School of Music si LaGuardia High School of Music and Art and Performing Arts, iar in Baia Mare si-au impartasit cunostintele elevilor de la Liceul de Arta, in cadrul unui workshop. Ar fi de precizat ca gazde ale americanilor au fost reprezentantele American Corner din cadrul Bibliotecii Judetene Baia Mare, care s-au ocupat si de organizarea concertului, dar care au preluat si rolul de ghizi turistici.
Dezinvolti si fara aere de superioritate, muzicienii si-au spus primele impresii despre Romania, precum si despre scopul turneului lor in Europa. Acestia s-au completat reciproc in povestile despre blues si aventura printre romani.
Eli Yamin (pian si voce) a poposit in Baia Mare intr-un tricou de campanie, pe care scria “Vote Obama”, si o palarie pe care si-a impins-o la un moment dat spre ceafa, intr-un gest specific morosenilor. Muzicianul a spus ca entuziasmul romanilor fata de blues, constatat cu ocazia concertului de la Brasov, l-au surprins placut, mai ales ca cei din sala au inceput sa cante alaturi de trupa. “I-a prins muzica, ritmul bluesului”, a spus Eli Yamin.
“Adunarea la un loc a iubitorilor bluesului” a fost scopul declarat al concertului din Baia Mare, dar acesta a mai adaugat ca in afara apropierii care se poate crea intre doua culturi – cea romaneasca si cea americana – pentru el si colegii sai este si un prilej sa cunoasca tara. “Calatoria pana aici a fost lunga, dar a fost ca un film frumos. Am avut o experienta incredibila. Cred ca o sa mergem de aici cu cele mai frumoase experiente, pentru ca noi nu te intalnesti in fiecare zi cu tarani care isi lucreaza pamantul, cu atata liniste si cu peisaje minunante”, a spus acesta.
Eli Yamin este pianist de jaz, compozitor, profesor, crainic, lider al grupului si artist Steinway. Yamin a cantat in sali de concerte si la festivaluri de renume din SUA, India, China, Mali, Japonia si tari din intreaga Europa. Ca profesor, Yamin detine pozitia de director artistic al Jazz Drama Program si Director al Specializarii Jazz din cadrul Academiei de Jazz de la Lincoln Center’s Middle School.
Organizeaza si sustine programe de pregatire pentru lideri din industria muzicala, elevi, profesori de muzica si profesori de colegiu. Printre numeroasele CD-uri inregistrate de el se numara si You Can’t Buy Swing (2008), impreuna cu cvartetul Eli Yamin si Suns of Cosmic Consciousness (2005), impreuna cu Solar.
A aparut la emisiuni de radio si televiziune precum CBS Saturday Morning, PBS, Fox News si Postul National de Radio. Yamin a cantat, inregistrat si predat cursuri alaturi de Barry Harris, Wynton Marsalis, Illinois Jacquet, Walter Perkins, Perry Robinson, Mercedes Ellington, Kate McGarry, Claire Daly si Bob Stewart. Yamin este absolventul unui masterat in educatie muzicala, la Colegiul Lehman din cadrul Universitatii din New York.
Chanell Crichlow (tuba) a venit pe ultima suta de metri in turneu, dupa ce membrul oficial al trupei s-a imbolnavit. CV-ul este este impresionant, iar dorinta ei de a canta blues foarte mare. Americanca a surprins prin tunsoarea aparte, mai precis prin desenul facut pe scalp cu aparatul de ras. Ea a spus ca din Romania i-a placut foarte mult combinatia dintre nou si vechi, dintre modern si traditional.
“Prin programul acesta avem posibilitatea sa facem ce ne place, dar si sa oferim publicului posibilitatea sa asculte blues. Am vazut influenta lui. De exemplu, la Brasov, au fost tineri in sala care aveau trupe proprii si care erau interesati cum cantam si ne intrebau ce ar trebui sa fac. E minunant sa vezi publicul cum reactioneaza la muzica ta”, a spus Chanell Crichlow.
Chanell Crichlow este prin nastere new yorkeza si si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei sale in Trinidad-Tobago. De la o varsta frageda Crichlow a fost constienta de puterea muzicii si, in curand, s-a indreptat spre tuba, ca prim instrument invatat. In adolescenta, ea a frecventat atat Liceul de Muzica din Manhattan, New York, cat si Divizia pre-universitara a Scolii Juilliard.
Ea a fondat Cvintetul de alamuri Sakura in 2004, iar in 2007 a fost selectata pentru a face parte din Institutul Orchestrei Nationale.
Lui Chanell Crichlow i s-a acordat premiul Gramercy Horn of the Future de catre Orchestra de Alamuri Gramercy din New York si a fost castigatoarea premiului Tineri Muzicieni acordat de Centrul Lincoln, pentru interpretarea sa alaturi de Cvintetul de alamuri al Liceului de Muzica. In 2008 Crichlow si-a obtinut diploma de licenta in Interpretare la Tuba, de la Universitatea de Muzica din Manhattan, ca studenta a lui Toby Hanks.
Interpretarile orchestrale si solo ale lui Crichlow se numara printre cele de la Carnegie Hall, Lincoln Center, Avery Fisher Hall, Alice Tully Hall, Juilliard School si de la Festivalul de Muzica Womyn din Michigan, unde a interpretat alaturi de Nedra Johnson si Fat Bottom Girls. In prezent, Crichlow este asistent universitar de tuba la Universitatea de Stat din Pennsylvania, si studenta a lui Velvet Brown.
Kate McGarry (voce), exuberanta si tot timpul cu zambatul pe buze, a fost incantata de turneu, dar mai ales i-a placut reactia tinerilor cu care trupa a interactionat foarte bine pe durata primului concert sustinut in Romania.
Kate McGarry a crescut in Hyannis, Massachusetts. Si-a obtinut diploma de licenta in muzica afro-americana si jazz de la Amherst, Universitatea din Massachusetts, unde a studiat cu Dr. Horace Boyer si Archie Shepp. Participa la turnee nationale si internationale si recent a fost invitata la Festivalurile de Jazz de la San Sebastian si de la Ezcaray, in Spania, dar si la cele de la Tanglewood si Cape Cod, in Statele Unite ale Americii.
In august 2008, McGarry si-a lansat cel de-al patrulea album If Less Is More, Nothing Is Everything, editat de Palmetto Records. Recent, albumul a fost nominalizat la Premiile Grammy pentru cel mai bun album de jazz vocal. McGarry preda la Manhattan School of Music.
LaFrae Sci (tobe) s-a prezentat in Baia Mare fara aere de vedeta, dar aducand cu ei naturaletea americana pentru ca la un moment dat, pana sa inceapa conferinta de presa, a facut baloane din guma de mestecat ca si in secventele din serialele cu adolescenti americani.
“Bluesul apartine tuturor, iar acum am venit in Baia Mare ca sa il imprastiem, precum un virus, in sufletele romanilor. Am devenit una cu bluesul, iar acum vrem ca el sa se transmita de la unul la altul”, a spus americanca, demonstrand dragostea pentru acest gen de muzica.
Despre drumul de la Brasov in Baia Mare, ea a spus ca a fost fascinata de arhitectura caselor, de felul de a fi al oamenilor si de florile de liliac, pe care le-a vazut in foarte multi curti. “De la orase pana la satele locuite de tigani, toate au fost frumoase.”
LaFrae Sci s-a mutat in orasul New York in 2000, pentru a urma o cariera muzicala. De atunci, Sci a participat la numeroase workshopuri de jazz, atat in SUA, cat si in strainatate. Impreuna cu artisti cunoscuti a mers in turnee in tari printre care se numara si Franta, Germania, Italia, Polonia si Elvetia. Inainte de a se muta la New York, Sci a fost director de programe la Instrument for Kids, un program sponsorizat de Northeast Ohio Jazz Society. Sci a obtinut o diploma de licenta in teorie politica si economie de la Colegiul Oberlin din Ohio.
Sursa: Meda Muntean