Marţi, 2 august, este sărbătorit Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare, cel care a fost ocrotitorul duhovnicesc al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, născut în satul Plopiș, având numele de botez, Ioan. A fost tuns în monahism la la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, primind numele „Justinian”.
„Înţelepciunea filocalică, chipul paterical, vorba bună şi blândă, firea răbdătoare şi jertfelnică, pilda unei vieţi trăită cu demnitate, chiar dacă a fost presărată cu multe încercări şi nu cu puţine umilinţe, au făcut din Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, ierarhul mărturisitor, ferm şi neînduplecat în apărarea Ortodoxiei româneşti şi a valorilor noastre sfinte!” – Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Împăratul Justinian a fost un sprijinitor ferm al Bisericii, astfel după ce împăratul Teodosie I proclamase creștinismul ca singura religie acceptată în stat, legislația justiniană vine cu noi întăriri, suprimând dreptul necreștinilor de a accede la funcții publice. De asemenea, în timpul domniei sale au fost ridicate numeroase biserici – cea mai impresionantă fiind Catedrala Sfânta Sofia -, iar în anul 553 a fost convocat al V-lea sinod ecumenic la Constantinopol, fiind condamnată erezia monofizită. Opera sa legislativă (Codul Justinian) și cea religioasă, reprezintă totodată o moștenire valoroasă pe care a lăsat-o posteriorității. A trecut la cele veșnice în noiembrie 565.