Vinerea Scumpă sau Fântânița din Săptămâna Luminată. Ce prăznuim, de fapt, de Izvorul Tămăduirii, cel cu apă dătătoare de viață.
Izvorul Tămăduirii este prăznuit de Biserica Ortodoxă în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea mai poată numele de Fântânița pentru că legendele spun că Fecioara Maria a făurit o fântână cu apă dătătoare de viață, iar apa izvorea doar în Vinerea Scumpă.
Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului. În această zi, credincioșii vin la biserică pentru a lua apă sfințită, cunoscută sub denumirea de Agheasma Mică.
Sărbătoarea nu are dată fixă, fiind celebrată anual în prima vineri după Paște. Aceasta amintește de un orb care și-a recăpătat vederea spălându-se pe față într-un izor indicat de Maica Domnului.
Potrivit legendei, Leon cel Mare, înainte să fie încoronat, s-a întâlnit cu un orb în grădina din apropierea vechii cetăți bizantine. După ce au discutat despre Dumnezeu si Învierea Domnului, omul i-a cerut apă și să-l ducă în cetate.
Leon a căutat apă, dar nu a reușit să o găsească. Astfel, el a fost sfătuit de Fecioara Maria să-l ducă la un izvor aflat într-o pădure de lângă Constantinopol. „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi,” i-a transmis Maica Domnului.