Sâmbătă, 15 iunie 2024, se împlinesc 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a „poetului nepereche”, Mihai Eminescu (1850-1889) – „cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”.
Cu acest prilej, Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, îndeamnă pe slujitorii Sfintelor Altare din Eparhie ca astăzi, după Sfânta Liturghie (acolo unde se oficiază), sau mâine, să oficieze slujbe de pomenire pentru „Luceafărul poeziei românești” și „Voievodul” limbii române, pomenind, în cadrul Sfintei Liturghii, la ectenia celor adormiți, sau la Litia mică pentru adormiți ori Slujba Parastasului, atât pe Mihai Eminescu cât și pe membrii familiei în care s-a născut și a crescut.
Mihai Eminescu împreună cu cei apropiați din familia au fost aproape de credința ortodoxă, moștenită din străbuni. Avea unchi și mătuși care viețuiau la Mănăstirea Agafton; s-a spovedit și împărtășit la Mănăstirea Neamț, în 1886, chiar de ziua onomastică, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil; de asemenea, scriitorul s-a gândit la un moment dat serios și sincer să se călugărească. O altă însemnare importantă este aceea că poetul moldovean era și un priceput filantrop, implicându-se în strângeri de fonduri pentru Muntele Athos, în special pentru monahii români ș.a.
De asemenea, el ne-a arătat ce înseamnă să iubim limba noastră românească, să o cunoaștem și să o cultivăm cu dedicare și cu mult respect, ea fiind cea care unește un neam.
Amintim faptul că Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, prin Departamentul Comunicații Media-Online din cadrul Sectorului Cultural și Comunicații Media, din anul 2022 a implementat la nivel eparhial Proiectul „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației”, care se desfășoară în luna ianuarie.
„Nădejde și-ntărire
și zid de mântuire
pe tine câștigându-te,
îngenunchem rugându-te:
de chinuri ce ne bântuie,
Marie, tu ne mântuie!”
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului