Programul „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice” va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care in 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, banii pentru reprofilarea spitalelor fiind alocati de la bugetul de stat, nu de la administratiile locale, a spus Cseke Attila. Conform proiectului, lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, prin reprofilarea unor spitale ar putea fi infiintate pana la 71 camine pentru persoane varstnice. In aceste unitati vor primi asistenta intre 2.500 – 4.800 de persoane varstnice.
In prezent, conform datelor Ministerului Municii exista doar 25 de camine de batrani cu 1.570 de paturi finantate de la bugetul de stat si autoritatile locale, 51 de unitati pentru tratarea pesoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 de unitati finantate de ONG-uri. Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani.
Potrivit proiectului, pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani, intrucat de la 1 aprilie intra in vigoare noul contract cadru privind asistenta medicala pentru 2011 si 2012, iar CNAS va aloca bani unitatilor pe structurile reorganizate.
Proiectele eligibile privesc caminele pentru persoane varstnice, infiintate prin hotarari ale consiliilor locale/judetene ca urmare a desfiintarii unor unitati sanitare cu paturi aflate in subordinea autoritatilor publice locale.
Prin programul national se va asigura finantarea cheltuielilor de functionare, inclusiv a celir aferente drepturilor salariale ale personalului, calculate anual pe numar de beneficiari. Programul se va derula in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013.
Sursa: Mediafax