Romanii au tropotit pe ritmuri de ceardas, maghiarii au inchinat cu vin romanesc, iar pentru o noapte toata lumea a uitat cat de grea a fost munca de peste an. Cheflii au fost multi si dornici de distractie, pentru ca rare sunt ocaziile cand chiorenii, indiferent de etnie, pot sa se adune la un pahar de vorba.
Tinerii, in costume populare, au pornit balul cu un ceardas, batand cizmele cu putere ca sa starneasca pofta de joc a celor adunati in camin. In cateva minute, doar batranele au ramas pe margine, comentand avid miscarile cupulurilor si urmarind cu atentie ocheadele care si le aruncau tinerii.
Ildiko Beko a recunoscut ca, in nici un an, nu lipseste ”politia balului”. ”Tare frumos e aici la noi. Asta, da dans! Aici in Berchez se face de peste o suta de ani sarbatoarea. Cand e «Balul Strugurilor» toate babele din sat vin sa isi supravegheze nepotii si nepoatele”, a spus femeia.
Fetele si feciorii nu sunt incomodati de supravegherea atenta de care au parte, chiar daca asta presupune mai putine saruturi furate. ”Eu vin la bal cu bunicul de cand eram mica. Eu sunt romanca, dar imi place foarte mult si abia astept sa vina un baiat sa ma invite la dans. Tare mult imi place jocul lor”, a spus Ionela Moldovan.
Primarul din Remetea Chioarului, roman get-beget, nu rateaza nici el sarbatoarea, de sapte ani la rand fiind prezent la bal. ”Nu sunt ungur, dar asta nu este o problema. Distractia este pentru toata lumea. Aici, la Berchez, totul este foarte frumos. Totul este autentic, iar organizarea este de fiecare data ireprosabila.”
Momentul cel mai asteptat a fost ”furatul” sticlelor de vin si a ciorchinilor de struguri atarnati de tavanul salii de dans. ”Asa este obiceiul. Cel mai bun este cel care fura cel mai multe sticle atarnate”, a spus unul dintre participanti, pe care prietenii l-au recomandat ca un adevarat campion al probei.
Efortul a fost meritat, pentru ca dupa orele de ceardas, au venit vinul rece si gulasul aburind. Fodor Piroska, o bucatareasa buculata si rotunjoara, era panicata ca supa nu o sa ajunga la toata lumea, asa ca, ajutata de alte unguroaice pricepute intr-ale gatitului, a pus sa fiarba o alta portie ca oaspetii sa nu plece nemancati.
Distractia a incetat doar dimineata, stingerea fiind fortata de cantatul cocosilor. Romani si unguri si-au promis insa, ca in totii anii de pana acum, sa o faca si mai lata toamna urmatoare.
Sursa: Vasile Dale