Vezi VIDEO
Cu mult peste asteptari de simpla. Asa au catalogat liceenii maramureseni proba de competente lingvistice la limba romana, care a inceput astazi, 15 februarie. Cei 5.555 de elevi de clasa a XII-a si a XIII-a (in cazul continuarii studiilor din scolile de arte si meserii) au intrat in febra examenului de bacalaureat, a carui prima proba se deruleaza, in premiera, in luna februarie.
Elevii din clasele terminale ale invatamantului liceal romanesc au fost examinati astazi, 15 februarie, la prima proba din cadrul examenului de bacalaureat – limba romana.
Colegiul National “Mihai Eminescu”, ora 10.00. Primele serii de elevi care au intrat la bac se aflau inca in salile de examen. Ceilalti, programati pentru orele urmatoare, intrau timizi in incinta unitatii. Speriati la inceput de modificarile de metodologie impuse de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), au iesit din salile de examen extrem de bine dispusi, afirmand ca… proba orala la romana a fost mult mai simpla decat se asteptau.
“Am avut emotii la inceput, dar acestea s-au risipit pe parcurs. A fost foarte simplu”, a spus Ionut Busecan, elev in clasa a XII-a la “Eminescu”. O alta adolescenta a iesit din scoala zambind, fericita ca a stiut de nota maxima.
“A trebuit sa relatez despre importanta nucilor in alimentatia zilnica. A fost extrem de bine”, a relatat Oana Burnar, a carei emotii au ramas in sala de curs unde s-a desfasurat proba de competente lingvistice. “Mai bine decat m-am asteptat. A fost extrem de simplu si am stiut”, a adaugat Silvia Craciun. “Subiectele au fost usoare, cotidiene, accesibile oricui, a trebuit doar sa corelam idei. Am stiut”, a spus Oana Gherman, eleva in clasa a XII-a.
Daca a fost intr-adevar proba la romana la indemana oricui sau pur si simplu a fost… “altceva”, comparativ cu anii precedenti, Pavel Filip, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures a explicat: “Elevilor le sunt testate prin aceasta proba competentele lingvistice la limba romana. Ei nu trebuie sa reproduca diferite comentarii de text, cum era pana acum. Ei trebuie sa fie capabili sa poarte un dialog, sa isi exprime un punct de vedere cu privire la un lucru sau sa argumenteze o afirmatie. Din acest punct de vedere, invatamantul romanesc e intr-o directie buna, si anume faptul ca elevii vor fi testati in functie de abilitatile si competentele lor.
La final, elevii nu vor primi calificativul de admis/respins, ci un certificat care sa ateste nivelul lor de cunostinte si abilitati in ceea ce priveste comunicarea in limba romana. Pentru ca un elev sa promoveze aceste probe, el trebuie doar sa fie prezent efectiv la examen, putand accede mai departe chiar cu 0 puncte. Insa, pentru candidat nu va fi acelasi lucru ca pe certificat sa fie afisat calificativul de incepator sau de avansat in ceea ce priveste competentele lingvistice la limba romana.
La examenul din Maramures, au participat peste 130 de cadre didactice la 40 de licee. In cadrul fiecarei comisii au participat cate doua cadre didactice, unul fiind profesorul de la clasa. Totusi, in unele centre de evaluare au fost derulate si mai multe comisii.
Potrivit lui Pavel Filip, nivelul de competenta se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate de Centrul National de Evaluare si Examene.
Sursa: Catalin Tineghe