Examenul de bacalaureat incepe luni, cu proba orala la limba si literatura romana, pentru care s-au inscris 200.000 de candidati, acestia urmand sa intre in salile de examen de la ora 12.00. Conform datelor transmise de inspectoratele scolare, pentru sustinerea probelor orale, care vor avea loc in liceele de provenienta ale candidatilor, s-au inscris peste 200.000 de elevi.
Candidatii care sustin proba de evaluare a competentelor de comunicare orala in limba romana vor intra in salile de examen incepand de la ora 12.00, in ordinea afisata, respectand criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.
Inceperea examenului a fost programata luni pentru ora 12.00 intrucat salile de clasa trebuie pregatite dupa scrutinul electoral de duminica. Anul trecut, proba orala de limba romana a inceput la ora 9.00.
Membrii comisiilor vor fi, incepand cu ora 10.00, in centrele de examen, unde vor primi subiectele in format electronic. Dupa ora 10.00, nicio persoana straina nu va mai putea intra in centrele de examen, a spus secretarul de stat in Ministerul Educatiei Stelian Fedorca.
In Capitala, pentru sustinerea probei orale la limba romana au fost inscrisi aproximativ 23.000 candidati, dintre care 19.000 sunt din promotia 2012, restul fiind din anii anteriori. Acestia vor sustine proba orala la limba romana in 109 centre de evaluare a
competentelor, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.
Aproape 3.000 de politisti, dintre care 2.246 de la ordine publica, 518 de la rutiera si 170 de politisti judiciaristi, vor asigura masurile de siguranta in zona unitatilor de invatamant si a centrelor de examen. Acestia vor patrula in special pe timpul plecarii si sosirii candidatilor in liceele unde sustin examenul de bacalaureat.
Subiectele la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Acestea cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat, potrivit Ministerului Educatiei.
Dupa ce intra in sala de examen, candidatii extrag un bilet si primesc hartie stampilata pentru ciorna. Fiecare candidat va avea la dispozitie 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, alte 10-15 minute.
In timpul examenului de bacalaureat candidatii nu pot inta in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari si alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare. Candidatii prinsi cu astfel de materiale vor fi eliminati din examen de catre presedintele comisiei, indiferent daca acestea au fost sau nu folosite.
Candidatii care nu se prezinta la testele orale pot participa la probele scrise, insa nu pot promova examenul de bacalaureat.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana nu va fi exprimat prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta, respectiv mediu, avansat si experimentat. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana va fi stabilit de comun acord de catre cei doi profesori examinatori.
Candidatii care au participat si au fost respinsi la sesiunile de bacalaureat organizate in anii 2010 si 2011 pot solicita recunoasterea probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale si a probelor scrise sustinute in aceste sesiuni.
Proba orala la limba romana de la prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 va avea loc luni, marti si miercuri. In perioada 13-15 iunie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, candidatii urmand sa sustina proba la limbile croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana.
Evaluarea competentelor digitale se va desfasura in perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, intre 25 si 27 iunie.
Probele scrise ale examenului national de bacalaureat incep in 2 iulie cu testarea la limba si literatura romana. Candidati vor sustine in 3 iulie proba scrisa de limba si literatura materna, in 4 iulie proba obligatorie a profilului si in 6 iulie proba la alegere a profilului si specializarii.
In 8 iulie vor fi afisate rezultatele, iar in 9 iulie, intre orele 8.00 si 12.00, vor fi depuse contestatiile. In perioada 10 -12 iulie va avea loc solutionarea contestatiilor, iar in 13 iulie vor fi afisate rezultatele finale.
Sursa: Mediafax