Sindicatele din educatie solicita probe diferentiate in functie de profil la examenul de Bacalaureat din 2013, intr-o scrisoare deschisa transmisa, duminica, liderilor Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta si Crin Antonescu.
Potrivit documentului, una dintre ”putinele reglementari benefice” ale Legii educatiei Nationale nr. 1 /2011 se refera la bacalaureatul diferentiat, insa aceasta prevedere nu se poate aplica decat din anul 2016 avand in vedere ca art. 361 mentioneaza ca reglementarea se aplica generatiei de elevi care intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012 – 2013.
Potrivit art. 77 alin. (4) din actul normativ mentionat, proba E scrisa, de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal, cuprinde, pe langa proba scrisa la Limba si literatura romana (la care se adauga, dupa caz, proba scrisa la Limba si literatura materna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale) si doua probe scrise, diferentiate in functie de profil si filiera. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica cele doua probe sunt matematica plus proba transdisciplinara din stiinte (fizica, chimie, biologie); pentru profilul umanist din filiera teoretica – o limba de circulatie internationala plus o proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socioumane; pentru filiera tehnologica – proba scrisa disciplinara specifica profilului plus proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire; pentru filiera vocationala: proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului ori specializarii plus proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.
”Reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant”, se precizeaza in Scrisoarea deschisa semnata de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant, Simion Hancescu, presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, si presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu.
Cei trei semnatari ai documentului atrag atentia ca nu exista nicio perspectiva de a avea rezultate mai bune la bacalaureat in acest an, dupa „rezultatele dezastruoase” de anul trecut, in conditiile in care elevi exceptionali, participanti la concursuri si olimpiade internationale, nu promoveaza examenul de bacalaureat din cauza probelor la disciplinele din afara profilului.
„Acesti elevi, care ne reprezinta in mod exemplar peste hotare, sunt in situatia de a nu-si putea continua studiile datorita unui sistem de organizare a examenului de bacalaureat care nu corespunde realitatilor din sistem si cerintelor beneficiarilor primari ai invatamantului”, se precizeaza in Scrisoarea deschisa transmisa USL.
In acest context, liderii sindicatelor din educatie solicita modificarea, in regim de urgenta, a sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, prin aplicarea, incepand cu anul 2013, a prevederilor art. 77 alin. (4) referitoare la proba scrisa E, astfel incat, pe langa proba scrisa comuna de Limba si literatura romana (si, eventual, proba scrisa la Limba si literatura materna), sa existe si probe scrise diferentiate in functie de profil si filiera.
„Apreciem ca o asemenea masura este de natura sa vina in sprijinul elevilor si justifica modificarea/completarea Legii educatiei nationale prin ordonanta de urgenta”, se mai arata in document.
Sursa: Agerpres