Premierul Emil Boc considera ca bacalaureatul recent incheiat a fost „un dus rece, dar necesar” sistemului educational din Romania si i-a sfatuit pe candidatii care au fost respinsi sa invete pentru ca intotdeauna exista o a doua sansa, transmite corespondentul Mediafax.
Boc a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca rezultatele examenului de bacalaureat arata ca este prima data cand se cern valorile, se respecta competenta, iar diploma are valoare pe piata muncii.
„Pentru prima data se cern valorile, se respecta competenta si o diploma incepe sa prinda consistenta, sa aiba valoare pe piata muncii. Rezultatele sunt o poza a realitatii pe care o avem si care nu trebuie cosmetizata. Celor care au picat bacalaureatul le spun ca intotdeauna exista a doua sansa si ca prin invatare, prin munca, prin burta pe carte, se poate recupera ce s-a pierdut in iunie. Nu este sfarsitul lumii daca ai picat un examen. Acesta este cel mai important semnal pe care vrem sa il dam tuturor. Daca muncesti, poti sa ai rezultate si sa fie recunoscute de societate. (…) Bacalaureatul reprezinta un dus rece, dar necesar sistemului educational din Romania. Fiecare sa inteleaga ca vorba din popor «ai carte, ai parte» este un lucru sanatos si trebuie sustinut de toti. inveti, ai o sansa mai mare. Nu se poate sa lasi la nesfarsit sa se deruleze aceasta minciuna colectiva: noi sa ne prefacem ca invatam, profesorii ca dau note corecte si in realitate este ceea ce avem. Acum se pune ordine in acest sistem”, a spus Emil Boc.
Boc a spus ca incurajeaza performanta, va sustine competentele si se va pronunta pentru mentinerea standardelor de calitate impuse in invatamant.
Premierul le-a atras atentia candidatilor care nu au promovat bacalaureatul ca trebuie sa inteleaga ca examenul se ia doar printr-un efort suplimentar, „nu prin pile, contributii financiare sau alte mijloace”.
Prim-ministrul a explicat ca el, personal, a dat si examen de treapta pentru intrarea in liceu si a luat bacalaureatul cu medie peste 9.00.
„Am luat si bac-ul, cu 9,25. Am luat 10 la istorie, 8 la romana, 9 la filosofie si 10 la proba practica. Am terminat doua facultati, prima cu 9,86, iar a doua cu 9,59. A trebuit sa muncesc pentru notele acelea, ca nu au venit din cer. Dupa liceu, am picat primul la facultate, la o concurenta de 30 pe un loc, dar in al doilea an am intrat primul la facultate. Pot sa spun ca se poate, oricui are un esec in viata la un moment dat, ca nu e sfarsitul lumii, ca se poate merge mai departe. Vorba «ai invins, continua, esti invins, continua » este mai actuala ca oricand”, a spus Emil Boc.
Premierul a subliniat ca vrea sa ii felicite pe cei care au luat bacalaureatul si au luat media zece si le-a transmis ca, intr-adevar, „cei care au invatat pot sa aiba recunoasterea muncii lor si ca efortul lor este rasplatit”.
De asemenea, Boc i-a felicitat si pe profesori pentru exigenta de care au dat dovada.
„Nu camerele de luat vederi au fost decisive, ci munca profesorilor si exigentele si standardele impuse si respectate”, a conchis Boc.
Sursa: Mediafax