Examenul de bacalaureat 2010 a inceput astazi, 15 februarie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana, proba care dureaza trei zile, pentru 15 februarie fiind inscrisi 83.233 de candidati, potrivit statisticilor Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului. Peste 5.500 de elevi maramureseni vor fi examinati la proba orala la limba si literatura romana in 40 de centre de examinare din judet. Este pentru prima data cand sistemul de invatamant preuniversitar desfasoara examenul de bacalaureat in timpul anului scolar, spunea presedintele Comisiei nationale de bacalaureat, Oana Badea.
De azi si pana miercuri, va avea loc evaluarea competentelor lingvistice la limba romana, prima proba din cadrul examenului de bacalaureat din acest an. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, evaluarea va fi organizata in 40 de licee. ISJ a anuntat participarea a peste 5.500 de elevi de clasa a XII-a, dar si absolventi din promotii anterioare. Subiectele sunt elaborate la nivel de minister al educatiei. La nivel national in cele trei ziel vor fi examinati 204.708 elevi, repartizati in 1.411 centre de examen.
MECTS a stabilit calendarul pe zile pentru aceasta proba. Astfel, pentru luni au fost inscrisi 83.233 candidati, marti 75.689, iar miercuri 45.778. Opt elevi au solicitat recunoasterea/echivalarea probei, intrucat detin un certificat de competenta lingvistica in conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educatiei.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
Este interzis candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.
La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 – 15 minute.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE.
Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului. Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Peste 3.000 de politisti vor supraveghea unitatile de invatamant unde se desfasoara examenul national de bacalaureat, proba orala, Politia romana informand ca va actiona pentru asigurarea unui climat de liniste si siguranta publica. Politistii vor asigura masurile de ordine si siguranta publica la cele 1.396 de unitati de invatamant din intreaga tara in care va avea loc examenul.
In scopul realizarii acestui obiectiv, vor actiona, conform competentelor, 3.335 de politisti (2.487 de la structurile de ordine publica, 756 de la structurile de politie rutiera si 92 de specialisti din cadrul structurilor de investigatii criminale).
Sursa: Mediafax