Examenul de bacalaureat ar putea fi simplificat daca propunerea formulata de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la o intalnire cu liderii sindicatelor din invatamant, va fi adoptata de Parlament in cadrul unui pachet de legi ale educatiei. Potrivit ministrului Educatiei, propunerea se refera la eliminarea probelor orale.
Bacalaureatul ar putea astfel sa cuprinda doar trei probe scrise, respective:
– limba romana – obligatorie pentru toata lumea,
– matematica – obligatorie pentru cei care au absolvit licee cu profil stiintific, real sau tehnologic si o parte din cele vocationale cum ar fi liceele militare sau la istorie, care va fi o disciplina obligatorie pentru cei din zona socio-umanista si cei de la liceele vocationale de muzica, arta plastica etc., in functie de profilul liceului.
– la alegere si tot in functie de profil, se va da a treia proba la chimie, fizica, informatica sau biologie pentru clasele de real, respectiv economie, geografie, logica, filosofie si psihologie pentru sectiile umane.
– cea de-a patra proba va fi pentru elevii reprezentand minoritatile nationale, respectiv limba materna.
„La intrarea in clasa a V-a, elevii vor sti cum se va realiza trecerea spre liceu, iar in programul clasei a XI-a, acestia vor afla cum se va decurge bacalaureatul”, a precizat Ecaterina Andronescu.
Totodata, ministrul a mentionat ca pe parcursul clasei a XII-a vor fi evaluari ale elevilor cu privire la competentele dobandite la comunicare in limba romana sau in limba materna, precum si la competentele digitale obtinute in utilizarea calculatorului, notiuni elementare pe care elevii le-au deprins in decursul anilor de liceu.
Vor fi evaluate, de asemenea si competentele lingvistice ale elevilor, performantele pe care ei le-au realizat in insusirea unei limbi straine, evaluare care se va incheie cu obtinerea unui certificat.
Ministrul Educatiei a mai precizat ca elevii care absolva licee de specialitate cu profiluri bine conturate vor primi si certificate pentru competenta profesionala – nivelul 3, pe baza carora se vor putea angaja.
Potrivit metodologiei in vigoare, la examenul de bacalaureat se sustin, in prezent, mai multe probe: limba si literatura romana, scris si oral, limba si literatura materna, scris si oral, limba si literatura moderna – proba orala, proba obligatorie a profilului denumita si proba D – proba scrisa, o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii – proba E – proba scrisa sau practica, o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii, proba F, proba scrisa sau practica.
Sursa: Agerpres