Bacalaureatul din sesiunea iunie-iulie de anul acesta continua, astazi, 2 iulie, cu proba scrisa obligatorie a profilului, pe care absolventii profilului real o vor da la matematica, iar cei de la uman, la istorie. Probele scrise au inceput luni, cu proba de limba si literatura romana, pentru care au fost pregatite doua tipuri de subiecte – unul pentru absolventii profilului real si un altul pentru cei de la uman.
Marti a avut loc proba scrisa de limba si literatura materna, iar vineri se va desfasura cea la alegere a profilului si specializarii (geografie, biologie, chimie, fizica, economie, informatica, sociologie, filosofie, logica sau psihologie).
Rezultatele vor fi afisate in 7 iulie, pana in ora 12:00. In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatii (intre orele 12:00 – 16:00), care vor fi solutionate in perioada 8 – 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anuntate la 11 iulie. Examenul se desfasoara in 527 de centre de examinare.
Bacaluareatul 2014 a inceput la 10 iunie, primele probe fiind cele orale: limba romana (10-12 iunie), limba materna (11-13 iunie), evaluarea competentelor digitale (16-20 iunie) si limba straina (23-27 iunie).
La probele orale, elevii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat. Insa candidatii care la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, intrucat se considera ca nu au sustinut probele orale.
Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea si au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.
Anul trecut, la sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, inaintea contestatiilor. Potrivit acelorasi rezultate, au promovat bacalaureatul 62 la suta dintre absolventii de clasa a XII-a din promotia 2012 – 2013 si 30,6 la suta din absolventii promotiilor anterioare.
Dupa solutionarea contestatiilor, promovabilitatea la nivel national a crescut cu un procent, la 56,4%, 63,1 la suta dintre absolventii promotiei 2012 – 2013 si 31,7 la suta dintre absolventii promotiilor anterioare promovand examenul.
Sursa: Mediafax