Absolventi de liceu sustin, de luni pana vineri, probele scrise din sesiunea a doua a bacalaureatului, primul test fiind la limba si literatura romana, urmat de cel la limba materna, de proba obligatorie, la matematica sau istorie, si de proba la alegere dintre mai multe discipline.
Candidatii care sustin bacalaureatul in a doua sesiune din acest an vor incepe luni, la ora 09.00, testul scris la limba si literatura romana. Absolventii filierei teoretice – profilul umanist si cei ai filierei vocationale – profilul pedagogic vor avea aceleasi subiecte, iar absolventii filierei teoretice – profil real si ai filierei tehnologice vor primi alte subiecte, pe care trebuie sa le rezolve in cel mult trei ore.
Probele scrise vor continua marti cu limba si literatura materna (maghiara, germana, slovaca, ucraineana, sarba sau croata), miercuri cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematica pentru absolventii profilului real si istorie pentru cei de la profilul umanist, si vineri cu proba la alegere a profilului si specializarii, respectiv biologie, geografie, fizica, chimie, logica, informatica, sociologie, psihologie, economie sau filosofie.
Rezultatele vor fi afisate in 31 august, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse in aceeasi zi, intre orele 12.00 si 16.00. Rezultatele finale vor fi afisate pe 3 septembrie.
Sesiunea a doua a examenului de bacalaureat din acest an a inceput pe 17 august, cu probele orale si de competente, care s-au incheiat in 21 august. La aceste probe, candidatii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat. Candidatii care la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale au refuzat sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, intrucat se considera ca nu au sustinut probele orale.
Lucrarile scrise ale candidatilor la bacalaureat vor fi corectate in alte judete decat cele in care se sustine examenul, masura fiind luata in iunie, prin ordin de ministru, cu putin timp inainte de sustinerea probelor scrise din prima sesiune a bacalaureatului.
Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea si au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.
Examenul de bacalaureat se desfasoara doar in salile in care sunt camere video de supraveghere. Comisiile de bacalaureat judetene, respectiv cea a municipiului Bucuresti trebuie sa se asigure ca sunt camere de supraveghere video functionale in toate salile de examen, in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise.
Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda, ori in cazul in care exista sesizari, verificarea se va face pentru inregistrarile din toate salile de examen din unitatea de invatamant respectiva.
Daca se constata existenta unor nereguli, fraude sau tentative de frauda, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat masurile necesare, care pot merge pana la eliminarea candidatilor din examen.
Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de bacalaureat.
Candidatilor le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete, acestea urmand sa fie lasate in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia de bacalaureat. Cei care refuza sa lase aceste obiecte in sala stabilita de comisia de bacalaureat nu vor fi primiti in examen.
De asemenea, candidatii nu pot intra in sala de examen cu manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Acestia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la retele de socializare si care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu persoane din exterior.
Candidatii care incalca aceste reguli vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu si indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Incalcarea acestor reguli va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acestia nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Rata de promovare la prima sesiune din acest an a bacalaureatului a fost de 67,9 la suta (66,41 la suta inainte de rezolvarea contestatiilor), cu peste sapte procente mai mare decat anul trecut (60,65 la suta).
Din totalul celor 168.939 de candidati inscrisi, la prima sesiune a examenului s-au prezentat 159.703, dintre care 137.475 din promotia curenta si 22.228 din promotiile anterioare, iar alti 9.236 de candidati au absentat. La 10 iulie, fusesera eliminati din examen 303 elevi, pentru frauda sau tentativa de frauda.
Anul trecut, rata de promovare la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului a fost de 23,78 la suta, respectiv de 22,27 la suta inainte de contestatii. La examen s-au inscris 63.323 de absolventi de liceu, dintre s-au prezentat 52.389.
Promovabilitatea la bacalureat a fost: in 2004 – 84,59%, in 2005 – 84,68%, in 2006 – 80,48%, in 2007 – 82,08%, in 2008- 78,30%, in 2009 – 81,47%, in 2010 – 69,30%, in 2011 – 45,73%, in 2012 – 44,41%, in 2013 – 56,44%.
Sursa: Mediafax