Vezi VIDEO
MinisterulEducatiei este un minister recordman la numarul de reforme facute,dovada schimbarile care s-au facut an de an in sistemul de invatamant.Bacalaureatul, considerat examenul de maturitate al elevilor nu ascapat de modificari. Dupa ce s-au vehiculat o serie de variante, incele din urma ministrul interimar al Educatiei, Emil Boc a prezentatmodul in care se va desfasura bacalaureatul, precizand ca a ales ,,oformula putin mai aerisita si nu ingramadita a planificarii probelor”.Elevii baimareni sunt multumiti si nu prea de noua varianta, reclamandca desi se afla in ultimul an de studiu, inca nu cunosc toate detaliilein legatura cu modul in care se va desfasura bacalaureatul.
Eleviidin clasele terminale au aflat in ultimul an de studiu ca nu vor mai daexamenul de bacalaureat in varianta de anul trecut, ci intr-o altaformula. Noile modificari nu ii sperie pe cei din clasele a XII-a,acestia aratandu-se in general multumiti de varianta finala aexamenului de maturitate.
Elevii baimareni de la doua dintrecele mai bune licee din oras, Colegiul National „Mihai Eminescu”,respectiv „Gheorghe Sincai” primesc schimbarile foarte bine,aratandu-se incantati in special de decongestionarea perioadei deevaluare. De asemenea, ei s-au declarat multumiti, si de faptul canotele de la probele orale nu vor fi luate in considerare atunci candse va face media finala a examenului de Bacalaureat, desi recunosc cali se pare destul de ciudat ca notele de la proba orala sa nu contezein media finala. E posibil ca noua varianta sa fie agreata in primulrand de elevi cu rezultate bune la invatatura, mai ales ca in opinialor in anii trecuti notele mari se acordau cu prea multa usurinta, maiales in cazul examenelor orale, unde elevii slab pregatiti se situaupeste medie. ,,Bacalaureatul s-a schimbat putin in bine, pentru ca avemmaterii mai putine decat in anii trecuti, dar e destul de ciudat ca vomda probele orale mai repede si ca oralele nu vor conta la nota finala abacalaureatului”, a spus Nicolae Goja.
Pe de alta parte,elevii sunt nemultumiti ca inca nu au fost informati in totalitatedespre noile modificari, desi pana la aceasta ora ar fi trebuit sa stieexact cum se va desfasura bacalaureatul. ,,E aiurea ca inca trebuie saasteptam o parte din metodologie, dar ca idee parca e mai bine asa”, amarturisit Ciprian Cratita.
Aceeasi problema a fost semnalata side directorul Colegiului National „Mihai Eminescu”, Marius Craciun,care a semnalat ca „un elev care intra in clasa a IX -a ar trebui sastie cum termina clasa a XII-a, cum va fie evaluat la sfarsitul anilorde studiu, ceea ce in ultimii zece ani nu prea s-a intamplat.” Inopinia lui Marius Craciun, nu ar fi trebuit sa existe limitareaoptiunilor pentru ultima proba, cea la alegere a profilului sispecializarii. „Sunt elevi care si-ar fi dorit si alte discipline dincare sa aleaga, astfel incat sa le dea o posibilitate mai larga. Dinacest punct de vedere mi se pare restrictiv.”
Conform ultimeivariante a bacalaureatului, elevii vor sustine incepand cu februarie sipana in luna iunie, probe de competenta, iar in perioada 28 iunie – 2iulie vor avea loc probele la limba si literatura romana, probaobligatorie a profilului si proba la alegere a profilului sispecializarii.
Sursa: Andrei Gherghel