Vezi VIDEO
Examenul de bacalaureat de anul acesta a adus rezultate mai bune decat anul trecut, insa in continuare sunt numerosi elevi care nu au reusit sa treaca de examenul „maturitatii”. Esecul nu este usor de asteptat, iar psihologii ii sfatuiesc pe tinerii care nu au luat note de trecere sa foloseasca acest lucru in favoarea lor, iar examenul cazut sa ii motiveze pentru a obtine note mari la sesiunea din toamna.
O parte dintre candidatii care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat au depus contestatii, iar acum asteapta sa vada daca acest lucru ii va transforma din elevi respinsi in viitori studenti. Altii se gandesc deja la sesiunea din toamna a examenului.
„Nu am obtinut rezultate prea bune pentru ca nu am invatat, dar o sa depun contestatie, iar daca nu o sa iau note de trecere o sa invat mai mult si o sa il dau in toamna din nou” a declarat Gabriel Pop, elev cu rezultate mici.
Psihologii ii sfatuiesc pe tinerii care nu au promovat sa reflecteze asupra celor intamplate, sa isi dea seama ce anume nu a mers bine si sa incerce sa isi intareasca cunostintele pentru a fi pregatiti de examenele viitoare.
„Cel mai bun lucru pe care l-am putea face atunci cand obtinem rezultate care nu sunt pe masura asteptarilor ar fi sa facem un exercitiu de autoreflectie, privind in urma, la procesul de pregatire emotionala, nu doar la cel academic, sa ne dam seama ca ceva nu am facut cum trebuie. Trebuie sa gestionam putin capacitatile noastre mai bine decat am facut-o in trecut, ar trebui sa facem un exercitiu vizavi de propria noastra evaluare, sa ne evaluam mai atent capacitatile noastre, punctele tari, punctele slabe, probabil ca avem ceva de imbunatatit”, sustine Cristina Ambrus, psiholog.
Un factor important pentru echilibrarea emotionala a elevilor cu rezultate mici sunt parintii, care joaca un rol semnificativ in trecerea peste socul emotional provocat de rezultatele slabe. De aceea, tinerii ar trebui sa fie incurajati si nu mustruluiti drastic din cauza esecului.
„Parintii ar trebui sa fie personele cele mai apropiate de copii, sa investeasca incredere in ei, ar trebui sa fie aceia care ii incurajeaza permanent, ar trebui sa nu eticheteze rezultatul la examene ca un esec in viata” spune psihologul.
Elevii care au fost declarati respinsi in prima sesiune a bacalaureatului au sansa de a repeta in toamna examenul.
Sursa: Danut Pop