Elevii clasei a XII-a vor sustine, incepand cu anul scolar 2009-2010, examenul de Bacalaureat la trei discipline – limba si literatura romana, proba comuna si obligatorie pentru toti, matematica sau istorie, in functie de profilul real sau uman, precum si o proba optionala, a anuntat azi, 9 septembrie, dupa sedinta de Guvern, premierul Emil Boc.
„Am luat decizia de a simplifica examenul national de Bacalaureat. Vor exista trei probe scrise si care au caracter obligatoriu. In primul rand, va fi o proba scrisa la limba si literatura romana, proba comuna si obligatorie pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile”, a afirmat Emil Boc.
A doua proba va fi diferentiata, in functie de filiera, profil si specializare – matematica pentru profilul real, din filiera teoretica, filiera tehnologica sau vocationala, sau istoria – pentru profilul umanist, din filiera teoretica sau, dupa caz, pentru cea vocationala.
A treia proba scrisa va fi optionala, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmata pentru una dintre disciplinele cuprinse in urmatoarele grupe de discipline: fizica, biologie, chimie sau informatica; geografie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie. La acestea, se adauga, pentru cei care au urmat liceul intr-o limba a minoritatilor nationale, proba scrisa la limba si literatura materna.
Totusi, elevii vor trebui sa obtina, pe parcursul ultimului an de liceu, trei certificate de competenta – unul in limba romana, altul intr-o limba straina si al treilea – in abilitati digitale – utilizarea calculatorului.
Aceste competente se vor masura prin calificative de la slab la foarte bine si vor fi obligatorii pentru a putea ajunge la examenul final, scris. Premierul a facut precizarea ca acel calificativ din certificat ii va servi elevului la angajare, dovedind abilitatile pe care le are cu privire la o limba straina sau la utilizarea calculatorului.
„Am luat aceasta decizie pentru ca am observat, pe de o parte, incarcarea suplimentara a elevului la sfarsitul anului cu foarte multe materii. In al doilea rand, la probele orale pe care le sustineau elevii la Bacalaureat, toti primeau note foarte bune si bune si se distorsiona practic examenul. De aceea, am stabilit ca aceste competente sa fie evaluate pe parcursul anului scolar, iar la sfarsitul clasei a XII-a sa aiba trei probe scrise„, a justificat Emil Boc.
Elevii care au obtinut anterior un certificat de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala sau un certificat de utilizare a calculatorului vor putea sa-si echivaleze examenul.
El a subliniat ca aceasta modificare a examenului de Bacalaureat este in concordanta cu solutia pe care Guvernul a promovat-o in Legea educatiei nationale. Guvernul isi va asuma, pe 15 septembrie, raspunderea in fata Parlamentului pe Legea educatiei nationale.
Sursa: Agerpres