Vezi VIDEO
Dupa probele de limba romana si limba materna, astazi, 16 iunie, s-a dat startul probei de evaluare a competentelor digitale din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an. Candidatii au avut de dovedit in mod practic faptul ca stiu sa utilizeze internetul si programele de operare. Evaluarea competentelor digitale continua pana vineri, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.
Candidatii au intrat in salile de examen la ora 12.30, iar de la ora 13.00 a inceput examenul practic. Proba a avut doua sectiuni: una de 15 minute, in care candidatii au avut de rezolvat cateva sarcini cu ajutorul internetului si una de 75 de minute, la care si-au demonstrat competentele de utilizare a programelor informatice. La finalul probei, tinerii au povestit ca aceasta a fost una dintre cele mai lejere, avand de rezolvat niste subiecte foarte accesibile.
„A fost chiar OK, ne-am simtit bine, nu am fost asa de incordati ca si la alte probe, a fost mai lejer. Am avut de denumit fisiere, de completat fisiere, in principiu cam ce tine de informatiile pe care le ai in domeniul calculatorului, dar nu a fost nimic de genul rezolvarii de probleme, nu se poate compara cu bacul de informatica de la proba scrisa”, a opinat o candidata, Alexandra.
„Subiectele au fost chiar OK, a fost bine. Ne asteptam, am facut oricum inainte modele si a fost bine”, a spus o alta candidata, Romina.
Darius, un alt candidat, a fost de parere ca „probele scrise cu siguranta vor fi mai grele, dar aceasta de astazi au fost chiar banale, pot sa spun”.
In total, timp de cinci zile, peste 3.000 de candidati sustin examenul de verificare a cunostintelor pe calculator, la nivelul judetului Maramures. Absolventii din anii terminali care au obtinut certificatul ECDL pe parcursul anilor de liceu nu au mai fost nevoiti sa sustina proba de evaluare a competentelor digitale, acesta fiindu-le echivalat.
„Pentru aceasta proba, s-au inscris 3.188 de candidati din promotia curenta si, dupa cum stiti, aceasta proba se desfasoara pe parcursul a cinci zile, in functie de cate statii sunt, cum sunt dotate laboratoarele, atatia elevi intra pe zi. Sunt notiuni de operare pe calculator, folosirea internetului, folosirea Office-ului: Word, Excel, Power Point”, a precizat secretarul comisiei judetene de bacalaureat, Livia Pop.
Toti candidatii care participa la aceasta proba sunt declarati admisi, insa candidatii care obtin sub 10 puncte din partea comisiei de evaluare primesc un certificat de atestare a competentelor digitale, fara acordarea unui nivel de competenta. Cei care obtin punctaje intre 11 si 30 primesc calificativul de „utilizator incepator”, cei care au intre 31 si 55 de puncte sunt considerati „utilizatori de nivel mediu”, intre 56 si 74 de puncte primesc calificativul „utilizator avansat”, iar intre 75 si 100 de puncte, candidatii sunt considerati „utilizatori experimentati”.
Dupa evaluarea competentelor digitale, candidatii din prima sesiune a bacalaureatului vor avea de trecut de proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, aceasta fiind programata in intervalul 23 – 27 iunie.
Sursa: Gabriela Kuhajda