Examenul la penultima proba a bacalaureatului a inceput mai tarziu decat era programat, dupa ce serverele Ministerului Educatiei nu au mai facut fata numarului de accesari ale informaticienilor care doreau sa descarce subiectele extrase la fiecare proba. Problemele tehnice au facut ca elevii sa astepte aproape doua ore ca subiectele sa fie multiplicate, situatie care le-a sporit stresul si le-a provocat unora stari de rau. La situatia de haos a contribuit si numarul mare de discipline la care s-a sustinut azi, 1 iulie, examene, ceea ce a facut ca multiplicarea si distribuirea lor in sali sa fie greoaie.
Inspectorul sef al ISJ Maramures, Mariana Pop, a spus ca examenele de bacalaureat au inceput in centrele de examinare din judet dupa ora 10.45, dar ca majoritatea subiectelor au fost distribuite pana in jurul orei 11.05 – 11.10, dupa cum i-a fost comunicat de presedintii si vicepresedintii de comisii.
„A fost proba de foc azi. Ne-am asteptat la probleme. Toata tara a accesat subiectele, iar serverele aproape s-au blocat. in plus am avut centre unde au fost si 18 discipline de examen, iar fiecare a trebuit tiparit, capsat, dus in sala de examen”, a declarat Mariana Pop. Aceasta a mai adaugat ca a facut verificari in teritoriu pentru a vedea cum decurge examenul de bacalaureat. „Incidentul este regretabil, dar noi ne-am miscat cu rapiditate. Subiectele au fost multiplicate in timp record. Dupa ce s-au semnalat problemele, m-au sunat presedintii si vicepresedintii de comisii sa ma interebe daca pot sa ii lase afara din sali pe elevi”, a spus Maraiana Pop.
Seful invatamantului maramuresean a declarat ca nu au fost cazuri de candidati care sa fi lesinat sau sa fi acuzat probleme mari de sanatate, dar a avut semnale ca unii dintre elevi au acuzat stari de ameteala pe fondul stresului, dar si caldurii, la aceasta ora in Maramures fiind 30 de grade Celsius. Cei peste 5.500 de candidati la bacalaureat au avut asadar o zi de foc si la propriu, si la figurat.
Purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip, a spus ca abia in jurul orei 14.00 se va finaliza penultima proba, dar ca pana la predarea efectiva a subiectelor s-ar mai putea sa treaca inca o ora. ”Elevii si-au facut un program, au avut planificate niste lucruri, iar acum acestea au cazut. Deocamadata, nu am avut semnalate niciun fel de probleme, in afara celei legate de accesarea subiectelor”, a spus Pavel Filip.
Joi, 2 iulie, elevii vor sustine ultima proba a bacalaureatului, urmand ca rezultatele sa fie afisate pe 5 iulie. Contestatiile vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale, care vor lua in calcul si contestatiile, vor fi afisate pe 9 iulie.
Sursa: Meda Muntean