Subiectele la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana din cadrul examenului de bacalaureat care incepe luni au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute, anunta Ministerul Educatiei.
Proba va avea loc luni, incepand cu ora 12.00, intrucat salile de clasa trebuie pregatite dupa scrutinul electoral de duminica, a declarat astazi, 8 iunie, pentru Mediafax, Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, au fost elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE).
Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat, potrivit ministerului.
Atat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/ limba materna, cat si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa, pe baza documentului de identitate.
Conform datelor transmise de inspectoratele scolare, pentru sustinerea probelor orale, care vor avea loc in liceele de provenienta ale candidatilor, s-au inscris peste 200.000 de elevi.
Potrivit MECTS, procedura de desfasurare a probei decurge astfel: candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, fiecarui candidat i se acorda cate 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, alte 10-15 minute.
Proba de evaluare a competentelor digitale se desfasoara in laboratoarele de informatica din unitatile de invatamant liceal.
MECTS atrage atentia ca, pe toata durata examenului, este strict interzis accesul candidatilor cu orice tip de lucrari (manuale, dictionare, notite, insemnari etc.) care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele in cauza au fost folosite sau nu.
Candidatii care au participat si au fost respinsi la sesiunile de bacalaureat organizate in anii 2010 si 2011 pot solicita recunoasterea probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale si a probelor scrise sustinute in aceste sesiuni.
Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: mediu, avansat si experimentat.
Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE.
Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului.
Presa are acces in unitatile de invatamant liceal care organizeaza probe de evaluare a competentelor lingvistice si digitale sau in centrele de examen numai cu avizul presedintelui comisiei si insotita de un membru al comisiei, exclusiv inainte de inceperea sau dupa incheierea probelor.
Potrivit MECTS, pentru realizarea materialelor specifice (inregistrari/fotografii/preluari de imagine), este necesar acceptul persoanelor care apar in materialele respective.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 incepe luni, 11 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana, care se va desfasura in intervalul 11 – 13 iunie.
In perioada 13 – 15 iunie va avea loc proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana).
Evaluarea competentelor digitale se va desfasura in perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, intre 25 si 27 iunie.
Probele scrise ale examenului national de bacalaureat incep in 2 iulie, cu limba si literatura romana.
Pentru 3 iulie este programata proba scrisa de limba si literatura materna, in 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar in 6 iulie candidatii vor sustine proba la alegere a profilului si specializarii.
In 8 iulie vor fi afisate rezultatele, iar in 9 iulie, intre orele 8.00 si 12.00, vor fi depuse contestatiile. In perioada 10 -12 iulie va avea loc solutionarea contestatiilor, iar in 13 iulie vor fi afisate rezultatele finale.
Sursa: Mediafax