Bacșișul primit de ospătari va fi înregistrat fiscal, astfel că va fi taxat cu 10% ca „venit din alte surse”, iar în urma acestei recunoașteri oficiale angajații din turism ar putea să obțină inclusiv credite bancare. În plus, cine plătește cu cardul la restaurant va putea – benevol – să treacă „tips”-ul în suma achitată, fără a mai fi nevoie de cash separat, au decis marți, în urma unei întâlniri informale, reprezentanții la vârf ai patronatelor din turism, ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
La întrunire au participat ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici, președintele ANAF – Mirela Călugăreanu, președintele Camerei de Comerț România-Germania – Dragoș Anastasiu, președintele Federației Industriei Hoteliere din România – Călin Ile și președintele patronatului HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) – Daniel Mischie, liderii patronali fiind și membri ai Coaliției pentru Dezvoltarea României. Din partea Coaliției, la întrunire a participat Dragoș Petrescu, liderul task-force-ului Antreprenoriat din cadrul organizației.
„Bacșișul primit de ospătari se va trece în încasările zilei, după care angajatorul le va da salariaților (numai salariaților) 90% din suma astfel adunată, reținând restul de 10% pentru fiscalizare, respectiv pentru plata impozitului”, au explicat liderii patronali, la o conferință de presă ce a urmat întrunirii informale. Desigur, „plata bacșișului de către consumatori va fi, ca și până acum, benevolă”, au precizat reprezentanții angajatorilor.
Împărțirea banilor se decide de către echipă (cât ospătarilor, cât bucătarului, cât femeii de serviciu etc.), angajatorul neavând alt rol decât reținerea celor 10% destinați plății impozitului.
Iar beneficiarii vor trece aceste încasări în Declarația Unică de impozitare, astfel încât banii respectivi vor fi evidențiați în fișa de venit.
„Întrucât banii astfel primiți se vor vedea în fișa fiscală, beneficiarul bacșișului va putea obține mai ușor și credite bancare, pentru că aceste venituri vor fi evidențiate, declarate și recunoscute oficial”, a explicat Dragoș Petrescu, pentru REVISTA PATRONATELOR.
Încă o precizare: „Veniturile din bacșișuri nu provin nici din bunuri, nici din servicii, astfel că nu sunt purtătoare de TVA, iar beneficiarul nu va trebui să achite contribuții sociale (CAS) aferente acestora”.
În prezent, cine plătește cu cardul și dorește să lase și un bacșiș trebuie să plătească acel „tips” separat, cash, iar dacă nu are cash – atunci, cu toată bunăvoința, nu se poate. Ei bine, în urma viitoarei reglementări, pe care au negociat-o azi liderii patronali și oficialii guvernamentali, se va putea include în plata cu cardul și bacșișul, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene.
De asemenea, „cei care vor cere factură – pentru consumația pe care urmează să o deconteze – vor putea trece și bacșișul pe acea factură”, au mai explicat liderii patronali.
Ministrul Finanțelor a precizat, după întrunirea informală, că noua reglementare a bacșișului are ca țintă fiscalizarea și recunoașterea acestor venituri, nu neapărat creșterea încasărilor bugetare din această sursă. Iar dacă, evident, vor crește și încasările, atunci… „să fie primit!”.
Iar președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a menționat că instituția a lansat un amplu program destinat conformării fiscale voluntare, salutând ințiativa patronatelor din turism.
Întrebați dacă aceste reglementări se vor aplica și în alte domenii în care se practică bacșișul (de exemplu, la cosmetică/frizerie/coafură), liderii patronali au spus că acesta este un proiect pilot, destinat sectorului Hoteluri-Restaurante-Cafenele (HoReCa), iar dacă angajatorii din alte domenii vor dori să se alinieze proiectului „sunt bineveniți”.
Potrivit liderilor patronali, media pe țară a bacșișurilor din HoReCa este de 7,5%, iar în domeniu lucrează aproximativ 250.000 de angajați.