Conducerea firmei private din Portugalia şi reprezentanţii lor locali s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii cu subprefectul Gheorghe Achim şi directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Maramureş, Viorel Iancu. În Maramureş mai există încă trei fabrici de biodiesel.
Societatea pe care investitorii portughezi doresc să o înfiinţeze va purta denumirea Eco-Force şi va avea ca activitate de bază producerea de biodiesel, prin prelucrarea deşeurilor provenite din staţiile de epurare a apei, a grăsimilor provenite de la animale şi uleiurilor vegetale care sunt folosite la prepararea hranei în restaurantele băimărene.
Dacă rezultatele financiare vor fi mulţumitoare, portughezii intenţionează să realizeze un plan de afaceri pe termen lung şi să prelucreze atât deşeurile care provin din industria agricolă, cât şi din cea de prelucrare a lemnului.
Motivul principal al întâlnirii străinilor cu autorităţile maramureşene l-a constituit procedura de autorizare a activităţii. Directorul APM, Viorel Iancu, a explicat că avizele pentru acest gen de activitate durează o perioadă de timp mai îndelungată, conform legislaţiei în vigoare.
”Din punctul nostru de vedere vă vom acorda sprijinul, însă pentru a vă ajuta va trebui să pregătiţi o documentaţie completă, care să fie verificată de specialiştii din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Maramureş şi pe care să o trimitem la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor pentru obţinerea avizelor necesare”, a declarat subprefectul Gheorghe Achim.
Portughezii au arătat că alegerea oraşului Baia Mare s-a datorat şi faptului că la firmă are un angajat originar din Maramureş, care i-a convins că oamenii din zonă sunt în egală măsură harnici şi ospitalieri.
Sursa: Ioana Oşan