Sedinta de constituire a Consiliului Local Baia Mare a fost lunga aproape cat o zi de post, iar noii alesi au avut nevoie de mai multe pauze ca sa poata ajunge la depunerea juramantului si la constituirea comisiilor de specialitate din cadrul forului. Intre pauze, noii consilieri municipali din Baia Mare au reusit, totusi, sa ia si cateva hotarari, cea mai importanta fiind aceea de amanare a validarii unuia dintre colegi, in persoana lui Vasile Vlasin de la PD-L. Alesii, in schimb, au convenit ca nu e momentul sa aleaga din randul lor cei doi viceprimari ai municipiului Baia Mare. Cu exceptia a trei, doi absenti si unul amanat la validare, toti au depus juramantul, unii crispati, altii cu vocea firava, unii optimisti, altii cam dezinteresati pentru un inceput de drum.
Vineri, 20 iunie, la orele pranzului, 21 din cei 23 de consilieri baimareni s-au reunit in prima sedinta a Consiliului Local Baia Mare. Au absentat, motivat dupa cum s-a precizat in plen, avocatii Ludovica Parvu (PSD) si Radu Stef (PNL), care au avut sedinta la Barou. Restul alesilor, cu zambetul festiv si la tinute asemenea si-au ocupat locurile la mese si au incercat sa isi gaseasca loc in scaune sub privirea prefectului Maramuresului, Gyongyike Bondi, care a luat parte la eveniment.
Zambete festive la sedinta de constituire a Consiliului Local Baia Mare
Confortul psihic nu a existat, iar agitatia alesilor s-a putut observa din picioarele miscate sacadat sub mese, degetele pocnite, inghititurile de apa luate, iar uneori crisparea de pe fete. Nu emotiile le-au dat insa de furca alesilor, mai ales ca multi dintre ei sunt familiarizati cu sala, fiind la al doilea, al treilea sau chiar al patrulea mandat, ci ingrijorarea in ce priveste rezultatul sedintei, pentru ca alesii, inainte de toate politicieni, s-au temut de eventuale jocuri de culise ale adversarilor.
Istvan Ludescher, decan – Sanda Roman si Serban Bondici, asistenti
Potrivit legii, sedinta a fost prezidata de catre decanul de varsta al Consililui Local Baia Mare, adica de fostul viceprimar Istvan Ludescher (UDMR) – cel mai batran dintre alesi. El i-a avut ca asistenti pe cei mai tineri colegi ai sai, Serban Bondici (PNL) si Sanda Roman (PD-L) – unul de 25, celalalt de 29 de ani. La mijloc a mai fost, in afara prefectuluii, secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad, care trebuia sa vegheze la derapajele legale ale alesilor.
Peste 30% dintre alesii baimareni au studii juridice
In mod normal, abaterile de la litera legii nu ar fi trebuit sa existe, mai ales daca se tine cont de faptul ca in actuala componenta a forului sunt, la o prima strigare, nu mai putin de 7 persoane cu studii juridice (Radu Stef, Cristian Niculescu Tagarlas, Zamfir Ciceu, Vasile Lazar, Calin Bota – toti de la PNL, Ludovica Parvu si Mircea Dolha – de la PSD). Totusi, au fost abateri de la legislatie, lucru sesizat chiar de secretarul Rodica Brad, care a exclamat la un moment dat: ”Degeaba va atrag atentia, ca voi faceti tot cum vreti”.
”Lectie” coapta din timp pentru fostul consilier Vasile Vlasin
Spusele functionarului s-au potrivit la fix, mai ales ca alesii PNL, PSD si UDMR, care au format o coalitie impotriva celor 6 consilieri ai PD-L, au venit la sedinta pare-se determinati sa ii dea o lectie lui Vasile Vlasin, care a fost consilier si in mandatul trecut. Mai exact, comisia de validare a mandatelor consilierilor (formata din doi membri de PNL si cate unul de la PSD, PD-L si UDMR) a decis sa propuna amanarea validarii liberal-democratului in calitatea de consilier.
PD-L-ist cu domiciliul deasupra sediului PSD Maramures
Social-democratul Mircea Dolha a motivat ca Vlasin nu locuieste la adresa indicata in acte si prin urmare trebuie sa faca dovada spatiului locativ. ”Am observat in documente ca domnul Vlasin are domiciliul pe bulevardul Bucuresti, deasupra sediului PSD. Trebuie sa va spun insa ca nici eu si nici colegii mei, care sunt destul de prezenti la sediu, nu l-am vazut pe acolo si nici vecinii cred ca nu il stiu”, a declarat Mircea Dolha in plen.
Consiliul Local Baia Mare a amanat validarea ca si consilier local a lui Vlasin
In replica, Vasile Vlasin a spus ca poate sa faca proba. ”Va demonstrez cu actul de identitate, iar daca nu ma credeti va invit pe toti la mine acasa”, a exclamat acesta. Degeaba insa, pentru ca nici dupa supunerea la vot a hotararii Vasile Vlasin nu a fost acceptat ca si consilier municipal, doar sase dintre alesi votand favorabil. Acesta poate sa conteste decizia in contencios, lucru pe care chiar a anuntat ca il va face. In plus, el a amenintat ca le va cere daune celor care nu i-au acceptat validarea dupa care s-a conformat cererii presedintelui de sedinta, Istvan Ludescher, si a luat loc in public.
PD-L a ramas temporar cu un consilier local in minus
”Miscarea” strategica facuta de reprezentantii PNL, PSD si UDMR era de anticipat, iar despre ea chiar s-a vorbit imediat dupa alegeri. Ideea era aceea de a forta mana PD-L-istilor de a-i retrage sprijinul politic si de a propune in Consiliul Local Baia Mare un alt candidat. Tensiunea a fost sporita de faptul ca, exact in momentul discutiilor legate de validarea sau invalidarea lui Vasile Vlasin, la sedinta a venit fostul consilier PD-l Vlad Onet, urmatorul pe lista candidatilor si care, teoretic, i-ar putea lua locul colegului sau. Cei doi au stat apoi unul langa celalalt, probabil fiecare cu sperantele sale. Deznodamantul in ce-l priveste pe Vasile Vlasin se va putea sti abia saptamana viitoare, cand atat colegii de partid, cat si justitia pot sa ii influenteze viitorul.
Lista consilierilor locali din Baia Mare a suferit mici ajustari
Spre deosebire de listele initiale de candidati pentru Consiliul Local Baia Mare, structura forului a suferit modificari, prin retragerea de pe liste a unora dintre politicieni. Astfel, la PNL locurile lui Cristian Anghel, care a fost ales si primar si nu putea sa detina si calitatea de consilier local, si ale lui Pamfil Bercean au fost luate de Calin Bota si Adalbert Mehes.
PNL – 9 consilieri
Astfel, cele noua mandate de consilier au fost preluate din partea PNL de catre urmatorii consilieri validati: Cristian Niculescu Tagarlas (aflat la al doilea mandat), Ovidiu Pop (al treilea mandat), Radu Stef (al treilea mandat), Vasile Lazar (al doilea mandat), Serban Bondici, Zamfir Ciceu, Cornelia Negrut, Calin Bota si Adalbert Mehes (toti la primul mandat). Lider al grupului liberal a fost declarat Radu Stef, actual sef al Baroului de Avocati Maramures.
PD-L – 5+1 consilieri
Lista de la PD-L nu a suferit modificari fata de cea depusa spre inregistrare la Biroul Electoral Municipal, doar ca nu toti sase candidatii au fost validati. Prin urmare, cu exceptia lui Vlasin, au fost declarati consilieri Sanda Roman (primul mandat), Stefan Pop (al doilea mandat), Gheorghe Gradinaru (al doilea mandat), Ovidiu Barle si Mariana Pop (ambii la primul mandat). In cazul PD-L-ului, surpriza a fost persoana declarata lider de grup, aceasta fiind medicul Gheorghe Gradinaru. Propunerea a fost facuta de Stefan Pop, care a reusit sa starneasca stupoare si nedumerire atat pe chipurile lui Gradinaru, cat si pe al Sandei Roman, asta in cazul in care medicul nu este un foarte bun actor.
PSD – 5 consilieri
In ce-i priveste pe PSD-isti, acestia vor avea ca garnitura in urmatorii patru ani pe Mircea Dolha (al doilea mandat), declarat lider de grup, Dumitru Matei (al treilea mandat), Catalin Chereches (primul mandat), Ludovica Parvu (primul mandat, insa la unul a renuntat in 2000 – cand a candidat si la postul de primar), precum si Maria Bondari (primul mandat).
UDMR – 3 consilieri
UDMR are o echipa formata din trei consilieri, in persoana lui Istvan Ludescher (al treilea mandat), Arpad Virag (al patrulea mandat si, din acest punct de vedere, decanul nedeclarat al Consiliului Local Baia Mare) si Noemi Vida (primul mandat). In cazul UDMR-ului, lider de grup a fost declarat fostul viceprimar al urbei, adica Istvan Ludescher.
Primarul Cristian Anghel a intrat in al patrulea mandat
Taraboiul din Consiliul Local Baia Mare l-a impresionat mai putin ca in alte dati pe primarul Cristian Anghel. Aflat in fata celui de-al patrulea mandat, unul dintre cei mai longevivi primari de orase din tara a rostit juramantul de investire in functie pe de rost. Secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad, a avut o tentativa de a-i intinde hartia pe care era scris juramantul, dar s-a intors din drum, soptindu-si in barba: ”Nu mai e nevoie. Doar il stie pe dinarafa”.
Edilul urbei a venit cu o “papusa” la ceremonia de depunere a juramantului
Memoria nu i-a jucat feste lui Cristian Anghel si nici emotiile nu l-au coplesit. Totusi, ceva a fost diferit fata de alti ani, nu neaparat persoanele din Consiliul Local care au asistat la depunerea juramantului de catre primar. Primarul a purtat o “papusa” pe deget in timpul ceremoniei, mai exact un pansament pe degetul mare de la mana stanga. Bandajul si l-a pus dupa ce o infectie a inceput sa ii provoace necazuri, dupa cum a declarat. Cristian Anghel nu a parut stanjenit si nici incomodat, pentru ca strangerile de mana oricum le face cu dreapta. Esarfa i-a fost inmanata de catre colegul de primarie Istvan Ludescher, iar pupaturile le-a primit de la prefectul Maramuresului, Gyongike Bondi.
Alegerea viceprimarilor din Baia Mare a fost amanata
Consilierii baimareni nu au ales insa viceprimarii, considerand ca nu a sosit momentul. De asmenea, amanarea deciziei nu a fost o surpriza, mai ales ca venea dupa hotarari similare luate in majoritatea localitatilor maramuresene in care au avut loc sedinte de constituire a forurilor administrative.
Cu toata sinceritatea, Mircea Dolha a cerut sa se amane votul pentru viceprimar pana dupa desfasurarea alegerilor de la Consiliul Judetean Maramures, social-democratii temandu-se de faptul ca PNL-istii i-ar putea trage pe sfoara si sa nu le mai ofere postul de vicepresedinte pe care l-au negociat. Cererea de amanare a votului pentru alegerea viceprimarilor a fost facuta si de liberalul Cristian Niculescu Tagarlas, care a motivat insa ca ar dori ca la vot sa fie prezenti si Ludovica Parvu, respectiv Radu Stef.
In unanimitate si cu rapiditate, propunerea a fost adoptata, astfel incat abia peste vreo 10 zile se va sti cine sunt noii viceprimari. In carti sunt Mircea Dolha (PSD) si Istvan Ludescher (UDMR), asta in cazul in care nu apar cine stie ce rastunari de situatie.
Tot in prima sedinta, consilierii au stabilit componenta comisiilor de specialitate, care, bineinteles, a provocat nemultumire. Unii alesi s-ar fi dorit in alte comsii decat cele in care au ajuns, iar de aici au aparut strambaturi si zambete acre, disimulate cu sampania incheiata la finalul ceremoniei.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult