Vezi VIDEO
Bugetul municipiului Baia Mare pentru anul in curs a fost aprobat astazi, 3 februarie, in unanimitate, de catre alesii locali intruniti in sedinta extraordinara. Investitiile joaca un rol important in proiectul de buget aprobat astazi, suma alocata pentru acest capitol fiind de 17 milioane de lei, cu 30% mai mult decat anul trecut, cea mai mare in ultimii 24 de ani.
Bugetul local al municipiului Baia Mare pentru anul 2014 este, atat la venituri cat si la cheltuieli, in suma de 293.080 mii lei. Dezvoltarea economica si dezvoltarea edilitara sunt principalele prioritati pentru administratia publica locala, dar continua si amplul proces de reabilitare si modernizare a unitatilor de invatamant.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare
„Am analizat si discutat bugetul local al municipiului Baia Mare in comisiile de specialitate, iar alesii au aprobat in unanimitatea proiectul de hotarare. Investitiile reprezinta esentialul acestui buget, faptul ca am majorat acest capitol cu peste 30%. Este un plafon unic in ultimii 24 de ani si lucrurile nu se opresc aici. Alocarea pentru investitii va creste odata cu rectificarile bugetare succesive pe care le vom avea in urma incasarii veniturilor la bugetul local”.
Vezi care sunt cele mai importante investitii care vor fi realizate in acest an in Baia Mare
Lista de obiective de investitii pentru anul 2014 este una generoasa. Printre prioritati se numara implementarea sistemului de monitorizare video a municipiului Baia Mare. 250 de camere de supraveghere vor fi montate pana la finalul anului pe raza orasului. Reabilitarea capitala a Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, si a Teatrului Municipal, dar si lucrarile de amenajare a Centrului Social Multifunctional Phoenix, destinat persoanelor cu dizabilitati, au fost cuprinse pe lista pentru anul 2014.
Primele 48 de blocuri vor fi reabilitate termic pe parcursul acestui an. Este vorba de imobile situate in cartierul Sasar, respectiv in Piata Revolutiei. Blocurile sociale Horea 46B si Melodiei nr.4 vor fi reabilitate, de asemenea. Pe lista de investitii se afla si extinderea si modernizarea sistemului public de iluminat, finalizarea proiectelor europene aflate in curs de executie: ecoretelele din cartierul V. Alecsandri; reabilitarea Pietei Cetatii si amenajarea Parcului Public Central. Actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Baia Mare, proiectele tehnice pentru reabilitarea Pietei Revolutiei si restaurarea Coloniei Pictorilor se afla printre investitii.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare
„Cred ca este un mesaj puternic pe care il dam, pentru dezvoltarea municipiului Baia Mare. Pe langa investitii am introdus cateva studii de fezabilitate, respectiv proiecte care vizeaza dezvoltarea economica a municipiului Baia Mare. Cel mai important, apare in buget, in lista de investitii, studiul de fezabilitate pentru parcul industrial, parcul tehnologic si cel logistic. Acoperim cheltuielile cu tot ceea ce inseamna intretinerea municipiului, punem accent pe investitii, iar toate acestea inseamna dezvoltarea municipiului, mai ales ca punem accent pe generarea unor zone care sa vina in intampinarea mediului de afaceri”.
Alte investitii majore si proiecte menite sa dezvolte municipiul Baia Mare
Municipalitatea va elabora in acest an Planuri Urbanistice Zonale pentru zona Metro – ATP Exodus, zona Oborului – Forestierului – Vasile Lucaciu, zona Pietei Agroalimentare Izvoarele, zona strazii Ion Luca Caragiale, zona cuprinsa intre Bd. Traian – Republicii – Unirii, zona strazii Grigore Ureche; zona cuprinsa intre Aleea Serelor – V. Alecsandri – Bd. Republicii – Unirii, zona istorica a orasului si cea cuprinsa intre Bd. Republicii – Granicerilor si str. Pasunii. Pe lista de investitii se afla si Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a municipiului Baia Mare pe perioada 2014 – 2020. Tot in acest an se va executa studiul de oportunitate privind achizitionarea de terenuri in scopul dezvoltarii unor proiecte de investitii publice in perioada 2014 – 2020, dar se vor realiza studii de fezabilitate si pentru amenajarea unor zone de agrement in Firiza, respectiv a dezvoltarii unui parc sportiv in zona cuprinsa intre Bd. Unirii si str. Transilvaniei.
Restaurare, reabilitare si modernizare, cuvinte cheie pentru administratia publica locala in 2014
Pe lista de investitii a municipalitatii pentru 2014 se afla reamenajarea Pietei Obor, a Pietei Revolutiei, reabilitarea si dotarea lacului de agrement din Parcul Regina Maria, reabilitarea Campului Tineretului si a Parcului Mara. Casa Iancu de Hunedoara va fi restaurata, iar imobilul Phoenix (de langa sediul Politiei municipiului) va fi reabilitat, la fel si Caminul cultural din cartierul Valea Borcutului. Vor fi amplasate grupuri sanitare noi, va fi amenajata o instalatie de procesare a deseurilor verzi si reabilitarea platformei aferente acestei investitii, dar si imbunatatirea valorii economice a padurilor apartinand orasului nostru.
Continua si investitiile in infrastructura de drumuri a orasului
Reparatii curente si reabilitari a infrastructurii stradale vor fi executate pe toata raza municipiului Baia Mare, dar va fi demarat in acest an si proiectul de modernizare a strazilor Oborului si Electrolizei, reabilitarea strazilor Europa si Dumbravei, pe traseul drumului de centura. Un nou sistem de orientare si marcaje stradale va fi pus in aplicare, care va da o noua fata orasului nostru dar va face mai usoara si orientarea cetatenilor si a turistilor.
Investitii in reabilitarea, modernizarea si dotarea creselor, gradinitelor, scolilor si liceelor
Continua reabilitarea Colegiului National Gheorghe Sincai, unde este in curs de finalizare noul corp multifunctional, dar va fi reabilitat si corpul vechi de cladire. Si Colegiul National Vasile Lucaciu va intra intr-o reabilitare capitala, urmand sa fie aduse la standarde europene. Continua lucrarile si la Colegiul Economic Nicolae Titulescu, unde se doreste amenajarea unei sali festive. Colegiul Tehnic Anghel Saligny va beneficia de o hota profesionala, in timp ce la Colegiul Tehnic C.D. Nenitescu vor fi achizitionate 31 de calculatoare.
Sali de sport vor fi amenajate, respectiv reabilitate la urmatoarele unitati de invatamant: Scolile Gimnaziale nr.6, nr.17, nr. 3, nr.4, nr.5, nr.14, nr.17 si Liceul de Arte. De lucrari de consolidare, reabilitare si modernizare, respectiv dotari vor fi beneficia Liceul de Arte, Gradinita nr. 9, Gradinita Step by step, Gradinita Otilia Cazimir, Gradinitele nr.8, nr.9, nr.11 si nr.30, Scoala nr.6, Scoala nr.8, Scoala nr.11, Scoala nr.12, Scoala nr. 13, Scoala nr.14, Scoala nr.15, Scoala nr.16, Scoala nr.21, Colegiul National Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Emil Racovita si Liceul Sportiv. Dotari si reparatii curente vor fi realizate la toate unitatile de invatamant din Baia Mare. Cresa numarul 5 va fi reabilitata capital si modernizata, pe modelul abordat la Cresa nr.3, considerata cea mai moderna din Romania.
Alte proiecte aprobate in sedinta Consiliului Local Baia Mare din 3 februarie 2014
Bugetul Serviciului Public Asistenta Sociala a fost aprobat la suma de 19.436.000 lei, a Serviciului Public Ambient Urban de 11.190.000 lei, iar pentru Teatru Municipal au fost alocati 3.300.000 lei. Bugetul Spitalului de Pneumoftiziologie pe anul 2014 este de 16.305.000 lei.
In cadrul sedintei de azi au fost alocati 210.000 lei pentru organizarea Galei Invatamantului Baimarean (editia II) si 290.000 lei pentru organizarea Galei Sportului Baimarean (editia III). S-a aprobat Programul anual al finantarilor nerambursabile de la bugetul local pentru activitati nonprofit de interes general. S-au alocat 200.000 lei pentru cultura, 70.000 lei pentru tineret si 300.000 lei pentru sport.
Asociatia Club Sportiv Fotbal Club Municipal a primit suma de 250.000 lei, Clubul Sportiv Stiinta Baia Mare 500.000 de lei, Clubul Sportiv Municipal – echipa de rugby Stiinta Baia Mare a primit 2.000.000 de lei, sectia de handbal feminin a HCM Baia Mare 3.350.000 lei, in timp ce sectiei masculine i-au fost alocati 1.350.000 lei.
Sursa: Clara Voda