Vezi VIDEO
O parte din cladirea fostului hotel restaurant “Minerul” din Centrul Vechi al municipiului Baia Mare a fost redata comunitatii. Este vorba de cinematograful Minerul, respectiv sala de spectacole, intrarea principala si foaierul. Astazi, primarul Catalin Chereches impreuna cu reprezentantii Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF) RomaniaFilm au semnat protocolul de preluare a salii de spectacole din interiorul cladirii “Minerul”, alaturi de intrarea principala, foaierul și alte corpuri care apartin de impresionantul obiectiv istoric. Odata preluat, imobilul va intra in reparatii capitale, astfel ca, dupa ce a fost lasat in paragina timp de mai bine de 20 de ani, cladirea sa fie un reper pentru zona istorica a municipiului Baia Mare.
Administratia Publica Locala intentioneaza sa preia intregul imobil in patrimoniul municipiului Baia Mare. Avand in vedere importanta arhitecturala si istorica a cladirii, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, vrea sa mute in aceasta cladire activitatea administrativa locala.
Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare a incercat, de mai bine de trei ani, sa obtina, pe cai legale, cladirea “Minerul”.
“Dorinta noastra este ca intreaga cladire sa ne apartina noua, comunitatii. In cel mai scurt timp, incepand de luni, vom cauta cei mai buni arhitecti care sa poata sa faca studiile si proiectele pentru reabilitarea acestei sali. Va fi o sala multifunctionala pentru spectacole dar si pentru diverse tipuri de intalniri si manifestari. Sala are si acustica potrivita si cred ca este un lucru foarte important in parcursul nostru de a deveni Capitala Culturala Europeana si pentru a dota orasul cu cat mai multe sali de spectacole, sali pentru manifestari cultural-artistice, dar si de alt tip. Cred ca un oras ca si municipiul Baia Mare merita un astfel de spatiu si merita sa redam intreaga cladire comunitatii noastre”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Primarul Catalin Chereches a mai aratat ca isi doreste ca imobilul “Minerul” sa devina in viitor sediul administrativ al Primariei municipiului Baia Mare dar nu exclude si ca sala de spectacole preluata astazi sa devina un important punct de desfasurare a activitatilor cultural-artistice.
“Aceasta sala, prin preluarea ei, poate sa fie si un pas important in a avea o filarmonica a municipiului, poate sa fie un pas important in a avea alte tipuri de institutii de cultura. Inclusiv teatrul poate sa aiba o sectie sau un spatiu exterior aici astfel incat sa poata atat in imobilul teatrului cat si aici sa isi desfasoare activitatea. Pentru mine, ca si primar al municipiului Baia Mare, este, pe parcursul celor trei ani din acest mandat, cel mai intens moment de satisfactie. Cred ca este un lucru pe care il facem pentru comunitatea noastra si este un lucru care intr-adevar ramane”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Cel mai probabil, sala din interiorul cladirii “Minerul” va fi inaugurata in cursul anului viitor. Zonele laterale ale cladirii apartin in momentul de fata unei societati private. Administratia Publica Locala intentioneaza insa sa preia si aceste corpuri ale imobilului.
“Exista o procedura de preluare inceputa deja. Preluarea poate sa fie in mai multe metode sau maniere legale. Este vorba despre cumparare pe baza unei hotarari de Consiliu Local, respectiv pe baza unei negocieri, cu evaluari, cu tot ceea ce trebuie conform legii sau, bineinteles, putem sa mergem si pe varianta exproprierii, fiind vorba totusi de un monument istoric, fiind vorba de o functiune cu caracter public pe care vrem sa o dam acestei cladiri. Ne dorim ca intreaga cladire sa fie reabilitata intr-un mod corect, cu foarte multa atentie si respect fata de istorie, fata de o cladire monument istoric”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Cinematograful „Minerul” din Baia Mare este situat in fostul hotel ”Regele Stefan”, o cladire impunatoare, construita in anul 1874, la initiativa lui Fesus Menyhert – un medic pasionat de arheologie si arhitectura – care a condus orasul timp de 26 de ani, pana la moartea sa.
Cladirea a fost ridicata exclusiv din banii municipalitatii si din donatiile baimarenilor bogati, investitia fiind echivalentul a 120 de kilograme de aur de 24 de karate.
Sursa: Simona Vasiac