Baia Mare va primi de la Uniunea Europeană, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), peste 2 milioane și jumătate de euro pentru implementarea unui proiect privind utilizarea durabilă a terenurilor. Orașul din România va fi unul din cei 20 de beneficiari de fonduri europene la nivelul statelor membre care au depus proiecte urbane în valoare de 82 de milioane EUR, în cadrul inițiativei ,,Acțiuni urbane inovatoare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Orașele sunt cel mai bine plasate pentru a concepe soluțiile care vor transforma viața în zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finanțare UE în mod direct orașelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra și a inova.”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, responsabil și de politica regională.
De asemenea, Julian King, comisarul pentru uniunea securității, a adăugat:
„Prin această cerere de proiecte în cadrul inițiativei «Acțiuni urbane inovatoare», continuăm să ajutăm orașele și autoritățile locale să protejeze spațiile publice fără a schimba caracterul lor deschis. Acest sprijin face parte din eforturile noastre în vederea creării unei uniuni a securității eficace și veritabile, care să reunească actori de la toate nivelurile, pentru a ne consolida reziliența.”
Proiectele câștigătoare se încadrează în următoarele patru categorii:
- Securitatea urbană: Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia). De exemplu, Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea criminalității și va crea un ghișeu unic pentru victimele infracțiunilor.
- Tranziția digitală: Gavà (Spania), Heerlen (Țările de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franța), Växjö (Suedia), Viena (Austria). De exemplu, la Lisabona, societatea VoxPop va facilita obținerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a îmbunătăți sistemul de mobilitate al orașului.
- Utilizarea durabilă a terenurilor, soluții bazate pe natură: Baia Mare (România), Breda (Țările de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit).
De exemplu, în cazul orașului Baia-Mare, proiectul SPIRE se va strădui să creeze un sistem local de valori bazat pe servicii cheie ale ecosistemului, fitoremediere adaptivă și gestionare inovatoare a terenurilor, pentru a începe un proces inteligent de reutilizare postindustrială. Soluția include instrumente de planificare inovatoare și de gestionare a terenurilor pentru regenerarea siturilor industriale, re-naturalizarea terenurilor contaminate prin procesul de fitoremediere pe termen lung și care să permită noi oportunități de dezvoltare bioeconomică, susținute prin abordări cu participare activă pentru promovarea acțiunilor și comportamentelor prietenoase cu mediul.
Valoarea totală a proiectului este de 2,611,840.4 euro.
- Sărăcia urbană: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania). De exemplu, în Landshut, proiectul „Home and Care” va oferi servicii speciale medicale și de îngrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.
Cea de a 5-a și ultima cerere de propuneri în cadrul inițiativei „Acțiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru orașe de a solicita finanțare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acțiuni inovatoare în domeniul culturii și al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calității aerului și al schimbărilor demografice. Orașele câștigătoare vor fi anunțate în al doilea trimestru al anului 2020.
Poză veche din Cemtrul Vechi, cu mașini care parchează fără taxă și cu multă-multă verdeață, mulți arbori. Acum aproape fără mașini, dar betonat tot, fără verdeață, cu 3-4 arbori. Când a fost mai frumos și mai sănătos centrul?