Capitala Europeană a Tineretului” (CET) este titlul acordat unui oraș european pe o perioadă de un an de zile, în timpul căruia se va acorda șansa de a prezenta printr-un program multilateral, viața și dezvoltarea culturală, socială, politică și economică legate de tineret. Inițiativa CET încurajează implementarea ideilor noi și a proiectelor inovatoare, în ceea ce privește participarea activă a tinerilor în societate, și încearcă să prezinte un model pentru dezvoltarea în continuare a politicilor pentru tineret în alte municipii europene.
Cel mai important atu al municipiului este faptul că s-au făcut îmbunătățiri semnificative în procesul de a deveni un oraș prietenos cu tinerii. Baia Mare este în prezent Capitala Tineretului din România. A investit în tineri, îi include pe aceștia și deja este implicat co-managementul și participarea tinerilor într-un program pentru tineret pe perioada unui an. Rezultatele de până acum (obținute printr-o analiză de impact) ne fac să fim încrezători că, până la final ne vom atinge scopul.
Candidatura pentru Capitala Europeană a Tineretului este o continuare naturală a acestui efort, un rezultat al programului național. Titlul de Capitală Europeană a Tineretului poate crea contextul în care toate acestea să fie preluate de Europa.
Conceptul propus de noi se numește „The Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret)” și reprezintă un program original și inovativ care abordează subiectul sustenabilității într-un mediu urban și regional, concentrându-se pe participarea tinerilor în acest proces. Sustenabilitatea este un concept complex in sine și implică mai multe aspecte mai ales când vorbim despre orașe – este vorba de capacitatea orașului de a funcționa și de a-și utiliza resursele în mod efficient, de calitatea vieții locuitorilor, de nivelul de incluziune social, și multe altele.
Programul aduce în discuție un cerc de inovație umană și sustenabilitate în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă globale, având în centru prezența și participarea tinerilor.
Cercul Urban de Tineret construiește pe trei priorități principale consolidate de trei priorități orizontale care furnizează un context potrivit. Cercul Urban de Tineret este despre A FI UMAN, a acționa PRINTRE OAMENI dezvoltând și relația OM-NATURĂ în același timp. Cercul Urban de Tineret se întâmplă într-un orizont de TIMP UMAN (din 2018 până în 2025 cu un accent ridicat în 2022) într-un SPAȚIU UMAN specific (care este Baia Mare ca spațiul fizic al Capitalei Europene a Tineretului dar și alte spații cum ar fi regiunea istorică a Maramureșului sau alte orașe și regiuni ale Europei, toate acestea fiind completate de un spațiu virtual accesibil pentru tineri. Toate aceste lucruri sunt realizate de tineri cu ajutorul unei vaste colaborări între organizații și instituții ce formează REȚEAUA-PENTRU-OAMENI.