Zeci de forte speciale au fost astazi, 14 octombrie, angrenate intr-un exercitiu de alarmare publica in caz de accident chimic pe timpul transportului substantelor periculoase. Simularea a avut loc in conformitate cu Planul de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta pe anul 2015 al judetului Maramures si cu cel de Analiza si Acoperire a Riscului din cadrul Primariei municipiului Baia Mare. Exercitiul de alarmare publica a avut loc in cursul diminetii, la intersectia strazilor Margeanului si Fabricii din Baia Mare.
Inainte de a avea loc exercitiul de alarmare publica, toti factorii implicati in desfasurarea simularii au luat parte la sedinta Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta.
“Sunt convins ca fiecare dintre dumneavoastra, conform atributiilor pe care le aveti, conform pregatirii pe care o aveti si conform modului in care va desfasurati activitatea in fiecare zi in institutiile pe care le reprezentati, stiti foarte bine ce avem de facut, stiti foarte bine ce este nevoie in momente critice si cu siguranta ca cetatenii municipiului Baia Mare pot sa fie absolut siguri ca dumneavoastra, prin institutiile pe care le reprezentati, aveti toata pregatirea si toata determinarea sa gestionati intr-un mod corect, intr-un mod proactiv orice fel de situatie se iveste”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Odata ajunsi la locul exercitiului de simulare in caz de accident chimic pe timpul transportului substantelor periculoase, structurile de interventie au actionat fiecare pe domeniul lor de competenta.
“Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Maramures a urmarit activitatea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, schema si fluxul informational care se desfasoara pe baza acestui exercitiu, sistemul de instiintare, alarmare al municipiului Baia Mare. La auzul semnalelor acustice ale sirenelor populatia trebuie sa stie ca trebuie sa se protejeze, sa intre in spatii inchise si sa isi izoleze ferestrele si usile”, a declarat Adrian Sabau, seful Serviciului Protectie, Pregatire si Educatie Preventiva a Populatiei din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures.
“S-a urmarit modul in care actioneaza structurile existente in municipiul Baia Mare, jandarmeria, politia, ISU, serviciile de specialitate, respectiv cei care gestioneaza retelele de apa, retelele de energie electrica. S-a urmarit modul in care actioneaza aceste structuri intr-o asemenea situatie in care se intampla un accident chimic. Angajatii primariei au organizat, de fapt, totul. Ei au pus la punct si planul de actiune al acestui exercitiu de alarmare publica”, a declarat Istvan Ludescher, viceprimarul municipiului Baia Mare.
Nota acordata si concluziile exercitiului de alarmare publica vor fi cuprinse intr-un bilant care va fi prezentat la sfarsitul lunii noiembrie.
Sursa: Simona Vasiac