Baimarenii trebuie sa plateasca anul viitor cu pana la 20% mai mult pentru impozitele si taxele locale datorate bugetului municipiului, noile valori urmand sa fie supuse aprobarii Consiliului Local Baia Mare in sedinta din 29 octombrie. Primarul Cristian Anghel a declarat azi, 9 octombrie, ca procentul de majorare a impozitelor si taxelor locale este cel stabilit de Guvern. Tot in sedinta de CL de la sfarsitul lunii urmeaza sa se mai voteze pentru cuantumul amenzilor contraventionale, valoarea taxei de publicitate, precum si pentru cea hoteliera. Ca si in anii precedenti, Primaria Baia Mare a stabilit ca pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, respectiv a impozitului pe teren, datorate pentru intregul an de catre persoanele fizice, pana la 31 martie, se va acorda o bonificatie de 5% si in 2010.
Primarul municipiului Cristian Anghel a declarat ca impozitele si taxele locale ”nu au fost crescute cu niciun leu peste valorile stabilite de guvern”, singura modificare mai importanta fiind cea la taxa hoteliera, cota acesteia pentru sederea intr-o unitate de cazare a municipiului fiind de 5%. Taxa hoteliera se aplica asupra tarifelor de cazare practicate de catre unitatile de cazare si se datoreaza pentru intreaga perioada de cazare.
Edilul orasului a mai aratat ca impozitul pe cladiri si teren va fi mai mare de anul viitor doar cu 12-13 procente. El a explicat ca decizia a survenit dupa ce Guvernul a decis ca, din 2010, sa majoreze impozitele si taxele locale cu aproximativ 20%, valoarea de impozitare pentru cladirile facute din materiale rezistente si racordate la utilitati urmand sa fie majorata de la 716 de lei pe metrul patrat, la 806 lei.
Valoarea de impozitare a cladirilor din materiale rezistente – beton sau caramida – fara instalatii de apa, canalizare, retea electrica, incazire, de la 420 de lei pe metrul patrat va creste la 478 de lei pe metrul patrat. Pentru cladirile anexa din beton si racordate la retele, valoarea impozibila va creste de la 122 la 137 de lei pe metru patrat.
Impozitul pe cladiri se calculeaza de autoritatile locale, cuantumul platit de contribuabil urmand sa fie de 0,1% din valoarea de impozitare stabilita prin lege.
Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane va creste usor fata de anul 2009, daca CL va aproba valorile propuse prin Directia de Venituri a Primariei Baia Mare. De exemplu, impozitul pe teren in intravilan va fi, in zona A, de 0,65 lei/mp, fata de 0,61. Clasificarea in zonele din cadrul localitatii sunt, de la centru spre periferie, de la „A” la „D”, unde impozitul a fost stabilit pentru 2010 la 0,15 lei/mp, fata de 0,14 cat a fost in acest an.
Impozitul pe mijloace de transport va creste si el, prin hotare de guvern instituindu-se o taxa anuala in functie de cilindreea motorului masinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, se va plati cate 8 lei pentru fiecare 200 de centimetri patrati ai propulsorului masinii lor.
Pentru autoturisme cu motoare intre 1.601 si 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 18 lei. Intre 2.001 si 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi va fi taxat cu 72 de lei anual. La autoturisme cu capacitatea cilindrica de peste 3001 cm cubi se va institui o valoare de 145 de lei, iar la autobuze, autocare si microbuze de numai 24.
Modificari mai importante la impozitul auto au intervenit la masinile puternice, pentru ca la cele cu o cilindree de peste 3.001 metri cubi s-au adaugat 25 de lei, dar si la cele cu o cilindree de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi – unde de la 60 de lei s-a ajuns la 72 de lei.
Cuantumul taxelor percepute de administratiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizatii sau certificate va fi si el modificat. Astfel, daca pana acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafata de pana la 150 de metri patrati se elibera contra sumei de 4 lei, din 2010 acesta va fi de 5 lei. S-au pastrat nemodificate fata de anul in curs valoarea taxelor certificatului de urbanism pentru terenurile cu suprafata intre 151 si 250 de metri patrati – 6 lei, 251 si 500 metri patrati – 8 lei, 751 – 1.000 metri patrati – 12 lei. In schimb, s-a majorat pretul la documentul solicitat pentru suprafetele intre 501 si 750 de metri patrati, de la 9 la 10 lei.
De asemenea, s-a stabilit cota taxei pentru servicii de reclama si publicitate, la 3% aplicata asupra valorii serviciilor de reclama si publicitate cu exceptia TVA, aceasta platindu-se trrimestrial.
Hotararea de majorare a taxelor si impozitelor locale a fost facuta publica de catre Primaria Baia Mare, iar in sedinta CL de la sfarsitul lunii va fi supusa votului. O diminuare a valorilor impozitelor pe 2010 este imposibila insa, alesii putand sa duca preturile doar in sus, nicidecum in jos.
VEZI TABELUL COMPLET CU VALORILE IMPOZITELOR SI TAXELOR LOCALE DIN BAIA MARE, PE 2010 – PROPUSE DE PRIMARIE (descarca aici…)
Sursa: Meda Muntean