Vezi VIDEO
Asociatia Autism Baia Mare a lansat astazi proiectul “Servicii sociale integrate – asistenta si interventie in tulburari de dezvoltare”. Realizat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, planul de dezvoltare are drept scop imbunatatirea abilitatilor de viata independenta a 120 de copii cu tulburare de dezvoltare din Maramures. Proiectul a fost lansat odata cu inaugurarea noului sediu al Asociatiei Autism Baia Mare.
Proiectul de dezvoltare adresat copiilor isi propune imbunatatirea abilitatilor prin dezvoltarea unui pachet de servicii sociale, moderne si eficiente de depistare, interventie personalizata, monitorizare si evaluare.
“Este un proiect prin care vom reusi sa ne crestem capacitatea de la 63 de copii, pe care ii avem in prezent, la 120 de copii in judet. Ne vom intinde expertiza la sase localitati din Maramures, Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus, Borsa, Viseu de Sus si Seini. Consideram ca este foarte important ca toata lumea sa cunoasca ce inseamna tulburari de dezvoltare, sa existe un screening si o interventie precoce astfel incat acesti copii sa beneficieze de interventii personalizate pentru a nu deveni asistati sociali”, a declarat Iolanda Sztrelenczuk, membru fondator Asociatia Autism Baia Mare.
La lansarea proiectului au luat parte atat autoritatile locale, cat si cele judetene.
“Stiu ca vorbesc in primul rand din partea comunitatii si spun acest lucru pentru ca avem o comunitate unde e nevoie de astfel de servicii. Sunt cateva lucruri pe care municipiul Baia Mare trebuie sa le dezvolte si din pacate lucrurile acestea nu pot fi facute intr-un mod coerent si intr-un mod serios de catre stat sau de catre o autoritate locala. Din acest motiv, dorinta mea, de la inceput si materializata acum si printr-o strategie sociala a municipiului, este sa externalizam toate serviciile sociale. Inclusiv cea ce faceti dumnevoastra este un serviciu care poate fi foarte corect, legal si pozitiv finantat de catre municipiul Baia Mare pentru ca aduceti un aport major comunitatii. Lucrurile acestea pot fi facute si de alte asociatii sau fundatii si nu de municipiul Baia Mare. Municipiul Baia Mare trebuie doar sa selecteze partenerii cei mai capabili si cei care pot sa ofere cele mai bune servicii. Si atat. Eventual, pe finantari de la bugetul local, de la bugetul national sau din fonduri europene, in parteneriate sau fara parteneriate sa generam infrastructura pe care sa o punem la dispozitie acestor asociatii sau fundatii. Aceasta este dorinta mea pe care vreau ca pana la sfarsitul anului sa o punem in practica”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
“Mi-a sarit in ochi deviza dumneavoastra – <Accepta-ma asa cum sunt!>. Este foarte bine gandita si trebuie sa lucram mult mai mult pentru acest lucru ca acesti copii care sufera de anumite probleme de sanatate sa poata sa faca mult mai mult pentru societate”, a mai adaugat Alexandru Bondre, subprefectul judetului Maramures.
Proiectul asigura accesul la informatii adecvate si relevante cu privire la abordarea copiilor cu tulburari de dezvoltare pentru un numar de 100 de specialisti care vin in contact cu acesti copii. Lansarea proiectului dar si inaugurarea noului sediu al Asociatiei Autism a fost marcata simbolic prin contribuirea celor prezenti la realizarea sporului casei.
“Ne dorim ca impreuna, ca si pana acum, impreuna cu autoritatile si cu comunitatea sa cladim bob cu bob, astfel incat sa putem sa oferim toate cele necesare copiilor cu autism si familiilor acestora. Din prisma parintelui va spun ca tot timpul acesta pentru noi a fost o lupta. Lupta de a ne ajuta copiii sa depaseasca acel moment de interiorizare, sa iasa din lumea lor si sa poata sa se manifeste intr-o societate cu pretentii, sa poata sa aiba o viata cat de cat normala”, a declarat Ioana Tamasan, vicepresedintele Asociatiei Autism Baia Mare.
Proiectul de dezvoltare are o perioada de implementare pana in luna aprilie a anului 2016 si este finantat prin granturile Spatiului Economic European 2009-2014.
Sursa: Simona Vasiac