Baimareanul Cosmin Andron, bihorenii Leslie Fucsko, oradean stabilit in Franta, presedintele Asociatiei Ghizilor Montani din Franta, Emilian Robert Camerzan, alpinist industrial si ghid alpin, si medicul Liviu Neagoe, precum si brasoveanul Ioan Neagoe, arbitru certificat de alpinism si schi si-au luat o vacanta ”exotica”, iar de miercuri, 31 ianuarie, au pornit spre tabara de baza a expeditiei de la poalele Siguniang Shan ori ”Muntii celor patru fete”, cum mai este cunoscut.
Dupa cateva zile de aclimatizare, alpinistii se vor posta la baza peretelui din piatra, iar in urmatoarele 25 de zile vor incerca sa atinga varful Siguniang, situat putin mai la nord de Himalaya. Traseul este unul dificil, pentru ca romanii trebuie sa escaladeze un perete inalt de 1.000 de metri. Acesta se afla intr-un fel de caldare naturala, ferita de intemperii, inconjurat de varfuri de 6-7.000 de metri.
Vacanta aproape de ”acoperisurile lumii”
In blogul expeditiei, pe care il scrie chiar baimareanul, se precizeaza ca este printre putinele tentative de cucerire pe timp de iarna a varfului Siguniang Shan, ceea ce face ca provocarea sa fie si mai mare. Ideea care ii motiveaza pe sportivi este aceea de deschide un nou traseu, la dreapta liniei create in 2002 de Fowler si Ramsden.
Pana acum, mai multe expeditii au fost organizate pe versantul sudic, respectiv nordic, insa putini alpinisti au avut sorti de izbanda. Cele mai numerose s-au inregistrat chiar pe parcursul anului trecut, insa din totalul de patru, trei au esuat.
Costul pe persoana al ”vacantei” este de aproximativ 2.000 de euro, mai putin cu o mie pentru Andron care nu a fost nevoit sa faca deplasareapana in China. Baimareanul a precizat ca fiecare alpinist va cara 250 de kilograme in spate. In cele aproape 16 zile de ascensiune a peretelui, alpinistii vor dormi suspendati, in locuri de odihna speciale, iar mancarea va fi din preparate concentrate.
De pe Creasta Cocosului la doi pasi de Himalaya
Baimareanul membru in expeditie se afla in China din octombrie 2004. Dupa ce a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si si-a luat masteratul in Filosofie clasica, s-a stabilit pentru o scurta vreme in Irlanda, iar apoi a decis sa se stabileasca in indepartata China.
Absolvent al Colegiului National ”Gheorghe Sincai” din Baia Mare, in anul 1995, Cosmin Andron a scris in blogul personal ca are ca pasiuni catararea, calaria, artele martiale si calatoriile.
A inceput sa se catere de pe la varsta de 13 ani, pe crestele muntilor din apropierea orasului natal, Baia Mare. Primele incercari le-a avut pe Creasta Cocosului, cand nu avea prea multe cunostinte despre alpinism. Folosea echipament improvizat, pe care si-l confectiona singur acasa si care se asemana cu cel de prin anii ’50.
In 1991, a vazut un film, pe cand era la un curs de speologie, care i-a schimbat radical viata: ”La vie au bout du doigts” (Viata in varful degetelor) despre legendarul catarator francez Patrick Edlinger. Si-a facut rost de un echipament mai acatari si a incercat sa ii imite stilul. ”A fost dificil, dar distractia a fost mare”, dupa cum scrie baimareanul. Acum, tot el spune ca ”se catara din placere si numai din placere”.
Sursa: Meda Muntean