Cunoscută drept una dintre cele mai importante reprezentante ale doinei, Maria Casandra Hauși este un fenomen în sine. A acoperit cam tot ce înseamnă valoare, de la folclor autentic la proiectele internaționale ”Roots Revival” și ”Colors of Maria”, sau la colaborări cu Nicu Covaci (Phoenix), Subcarpați și mulți alti artiști din muzica rock, jazz, clasic, electro, scrie elitaromaniei.ro
Ce (mai) reprezintă doina pentru poporul român?
Maria Casandra Hauși ne amintește că doina este născută dintr-o nevoie sufletească. Așa a apărut și în sufletul, inima și mintea ei. Pentru neamul românesc o simte ca pe un duh protector, un spirit vital.
Doina chiar este un gen muzical aparte, de sine stătător, în care artista ar vrea ca cei care o ascultă să deslușească un caracter puternic, căruia „nimic nu îi este străin”. Doina poartă chipul universalității, dovadă fiind și faptul că aceasta a întrat în Patrimoniul Imaterial UNESCO.
Maria nu a crescut aproape de doine, în sensul că nu s-a născut si nu a copilărit la țară, neavând nici măcar bunici la sat. Cu toate acestea, s-a apropiat de acest gen prin poezia adusă de tatăl ei în casă, prin povețele și povestea vieții mamei sale, prin personalitatea, prin firea tenace a fratelui său mai mare, prin forța lui fantastică de a-și urma drumul.
În casă, asculta povești frumoase spuse de părinți despre Mihai Viteazu, Avram Iancu, Moș Ion Roată, Pintea Haiducu, Horea, Mihai Eminescu, Coșbuc, Ion Creangă, Caragiale. Personaje ca Vitoria Lipan, Fefeleaga, Ion al lui Rebreanu erau prieteni apropiați ai lor. De asemenea, asculta versurile tatălui său:
„Mi-e dor de-o faptă de copil
Născut in luna lui April(…)
Mi-e dor de Iancu, de Avram de limpezimea unui ram
Mi-e dor și văd că nu e chip, decât să mi-l fac arhetip
S-ascult la umbră de gorun
O hore-n fluier de alun. (…)
Românilor de m-auziți
Sus, sus la munte să-mi veniți. Sunt treaz și viu si vă aștept/ să vă pun roș de mac la piept.”
Tot ceea ce recit din versurile ce îi aparțin tatălui meu, nu am stat să memorez… Ce să înțelegeți… sunt practic transmise prin Viu Grai. Cu acest fel de Viu Grai am crescut. Iar de aici s-a născut dorul de zicere a doinelor, dorul de mărturisire.
Maria Casandra Hauși s-a născut pe 11 martie 1981 la Baia Mare, Maramureș. Între 5 și 14 ani a făcut balet clasic, dar din motive medicale a fost nevoită să renunțe la prima sa dragoste.
Doina i-a deschis o lume atavică și, în același timp, plină de înțeles și sensibilitate. Demnă, maiestuoasă, mândră ca un cerb, liberă ca înălțimile cerului.
În acest gen de muzică, Maria a găsit răspunsuri, în timp ce sonoritățile respective îi luminau și atingeau sufletul într-un mod direct si simplu, firesc, omenesc, netrucat, nealterat, limpede, lămuritor.
Mai multe despre băimăreanca Maria Casandra Hauşi – AICI