Supermarketurile din Baia Mare au avut vanzari record la tigari in ultimele zile. Administratorii de buticuri de prin cartierele urbei, dar si fumatorii inraiti, au luat cu asalt marile magazine pentru a-si face provizii inaintea marilor scumpiri. Vanzatorii au auzit ca din aceasta saptamana va fi aplicata o noua taxa pe alcool si tigarete, insa nu stiau exact care va fi procentul de crestere a preturilor.
Taxa pe viciu a fost introdusa de legiuitori in pachetul de legi privind reforma in sanatate si a intrat in vigoare la inceputul saptamanii. Deocamdata, ea nu a fost perceputa producatorilor si importatorilor pentru ca a fost nevoie de o ordonanta de urgenta care sa o includa in acciza. Actul normativ a fost adoptat in cursul zilei marti, dar, inainte de ca tigarile sa fie scumpite in magazine, Ministerul Finantelor va trebui sa publice pretul maximal in minimum trei ziare centrale.
Din supermarketuri s-au carat baxuri cu sacul
Vestea ca bauturile alcoolice si tigarile se vor scumpi s-a imprastiat repede, iar micii intreprinzatori si-au dat seama ca pot scoate un profit daca achizitioneaza produsele „viciate” inainte ca taxa sa fie aplicata. „Am fost in Metro si am cumparat 20 de baxuri de tigari. Asta e. Stiam ca se vor scumpi si am zis ca mai bine le iau acum cand sunt mai ieftine decat sa investesc dupa aceea mai multi bani in marfa. Am vazut patroni care au luat si 50 de baxuri. Cred ca n-au mai ramas tigari in supermarket… Eu am cumparat si ceva vodca… Nu mult, vreo 10 sticle. As fi luat eu mai multa marfa, da am magazinul mic si nu mi se merita sa investesc atatia bani odata in produse”, a marturisit Viorel M., administratorul unei societati din cartierul Sasar din Baia Mare.
Se scumpesc si tigarile de contrabanda aduse din Ucraina
In unele magazine, tigarile au lipsit de pe rafturi in aceste zile. Cele mai cautate au fost sortimentele scumpe. „Nu au venit pe la noi distribuitorii. Habar nu am ce s-a intamplat. Au trecut aproape toate tigarile… Vorbiti cu sefa, poate stie ea”, a spus o vanzatoare. Nu stia cu cat va creste pretul unui pachet de tigari si nici sortimentele de bauturi se vor scumpi.
In schimb, comerciantii de tigari aduse din Ucraina si-au facut deja calculele. „Am vorbit cu cei care ne aduc tigarile. Au spus ca nu vor creste pretul mai mult de 1.000 de lei la tigari. Poate mai punem si noi vreo 500 – 1.000 si gata. Pe noi nu ne influenteaza taxa asta cu viciul, ca le aducem de dincolo. Noi depindem de vamesi. Da’ nu ma dati la ziar ca am copii de crescut”, s-a aparat o vanzatoare.
1 leu in plus la tigari si 7 la bautura
Dupa introducerea taxei pe viciu, producatorii si importatorii vor avea de platit in plus 200 euro la fiecare hectolitru de alcool etilic, adica 2 euro la fiecare litru. Taxa suplimentara va fi de 10 euro pe mia de tigarete, tigari si tigari de foi si 13 euro pe kilogram de tutun destinat fumatului, ceea ce inseamna un plus de 20 de eurocenti la fiecare pachet de tigari. Astfel, se asteapta ca pretul unui pachet de tigari sa fie majorat cu 1 leu, iar litrul de alcool sa coste cu 7 lei mai mult. De taxa pe viciu vor scapa doar producatorii si importatorii de bere, vin si alte bauturi fermentate. Acestea sunt considerate produse alimentare, iar romanii le vor putea cumpara si pe mai departe la un pret rezonabil.
Pretul la tutun se va majora din nou in iulie
Conform intelegerilor facute la Bruxelles, Romania va trebui sa creasca gradual si nivelul accizelor pentru ca pana in decembrie sa atinga cota minima acceptata la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, tigarile se vor scumpi din nou la inceputul lunii iulie cu circa 600 de lei. Conform pachetului de legi proaspat intrat in vigoare, banii stransi din aplicarea taxei de viciu vor fi folositi pentru sustinerea programelor nationale din domeniul sanitar, cum ar fi construirea de unitati spitalicesti noi, dar si pentru campaniile de combatere a consumului de tutun si alcool.
Reprezentantii BNR se asteapta ca noua taxa sa creeze un puseu inflationist avand in vedere ca tigarile reprezinta aproximativ 4% din cheltuielile zilnice ale romanilor. Conform noii legi, persoanele juridice care fac publicitate bauturilor alcoolice si tutunului vor trebui, dupa deducerea TVA-ului, sa vireze 12% din incasarile obtinute la bugetul de stat. Taxa pe viciu va trebui platita pana in data de 25 a lunii urmatoare livrarii produselor, altmiteri producatorii sau importatorii sunt pasibili de amenda.
Sursa: Larisa Tivadar