“EcoCity – Civic Management”, cum a fost intitulat proiectul, este derulat prin programul Societatea Civila in baza unui parteneriat intre Primaria Baia Mare si Federatia ONG-urilor din Maramures. Fondurile au fost obtinute in aceasta luna, iar termenul pentru finalizarea activitatilor este octombrie 2007.
Primarul baimarean Cristian Anghel a precizat ca in actiune vor implicati atat membri ai ONG-urior si autoritati locale, precum si elevi si dascali. Vor fi desemnate ca si centre pilot un numar de trei organizatii non-guvernamentale, cate o scoala, o gradinita si un liceu, precum si Garda Ecologica din Baia Mare.
„Este vorba de calea deseurilor catre reciclare. Trebuie sa dezvoltam un sistem bine pus la punct, iar acesta este primul pas. Vom apela la specialisti ai Uniunii Europene, care au experienta pe acest segment si care ne pot ajuta sa identificam ceea ce e de facut”, a explicat si Radu Bolchis, consilier al primarului pe probleme de mediu.
In cadrul acestui proiect urmeaza ca sa fie identificate doua spatii special amenajate in care sa poata fi depozitate deseurile electronice si electrice. “Vrem sa vedem exact cum pot fi ele valorificate. Deocamdata in Romania nu se cunoaste prea bine acest traseu. De aceea avem si sprijinul Agentiei Nationale de Mediu pe acest proiect pilot”, a precizat si Sorin Pop, presedintele Federatiei ONG-urilor maramuresene.
De la 1 ianuarie 2007, autoritatile maramuresene, ca de altfel si cele din restul judetelor, vor fi obligate sa faca demersuri pentru ca deseurile sa fie colectate selectiv. Uniunea Europeana aduce normative severe la acest capitol. In Baia Mare s-au facut cateva astfel de incercari, dar populatia nu a fost foarte receptiva si a continuat sa arunce la gramada resturile menajere cu sticlele, peturile sau hartia.
Sursa: Larisa Tivadar