Personaj atipic al boemei baimarene, autor talentat de balade, poetul Ioan Voicu vine in fata publicului cu o noua carte cand multi dintre cunoscatori nu mai credeau intr-un asemenea gest. Volumul „Peste mine sarpele-nfloreste” va fi lansat azi, 25 iunie 2009, la ora 14.00, in sala de cenaclu a Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu”.
Versurile lui Ioan Voicu vor fi prezentate doritorilor si duminica, 28 iunie a.c., in jurul orei 16.00, in sala mica a caminului cultural din Satulung, cu ocazia zilelor localitatii in care domiciliaza poetul.
Baimarenii care au frecventat cenaclurile din urma cu doua-trei decenii isi amintesc cu siguranta de versurile lui Ioan Voicu puse pe muzica de folkistul Valentin Moldovan. Una dintre piese a facut cariera internationala dupa preluarea ei de catre celebra interpreta americana de folk Joan Baez.
„Balada fulgerata de vant” scrisa de Ioan Voicu si cantata de Vali Moldovan a fost preluata prin anii ’90 de Narcisa Suciu „din folclor”, dupa cum s-a scuzat in prima faza artista, ulterior recunoscand paternitatea versurilor. La Joan Baez piesa a ajuns in anul 1997, odata cu prima sa vizita in Romania, cand in deschiderea concertului au cantat baimarencele Narcisa Suciu si Paula Seling.
Cu toate ca pana in acest moment poetul Ioan Voicu nu a incasat niciun leu ca drepturi de autor, se bucura ca versurile lui au ajuns pe buzele a mii de oamenii din intreaga lume.
Sanatatea subreda din ultimii si starea materiala extrem de precara l-au determinat sa ceara, totusi, Narcisei Suciu o suma de bani. Promisiunea cantaretei, facuta in cursul anului 2006, nu a fost onorata pana azi, dupa cum reiese din declaratiile poetului.
Intr-o perioada de izolare, boala, deznadejde, iata ca Ioan Voicu daruieste cititorilor o noua carte. Chiar daca aceasta aparitie editoriala nu se ridica la nivelul volumului de debut si exprima cat se poate de transparent anarhia din viata autorului, trebuie apreciat gestul ca atare.
Probabil va ramane un mister chiar si pentru prietenii apropiati cum Dumnezeu mai poate arde flacara poeziei intr-un suflet atat de torturat ca al lui Ioan Voicu. „Peste mine sarpele-nfloreste” nu e raspunsul, ci provocarea din care se nasc alte intrebari.
Nascut in Finteusu Mic, Ioan Voicu ar fi ajuns un poet Mare in alte vremuri decat cele pe care le traim.
Carti publicate de Ioan Voicu:
Lacrima din palma, balade (Baia Mare, Editura Helvetica, 1998)
Peste mine sarpele-nfloreste (Cluj-Napoca, Editura Risoprint, 2009)
Din volumul „Peste mine sarpele-nfloreste „:
Şarpele alb…
În sânul ierbii
şarpele alb
mai poartă încă
ochii de sânge…
ai soarelui…
Naştere
Ţipăt de pasăre oarbă
fără pene
născută pe-o salcie umedă
din ramura visului…
Facă-se voia tristeţii
Şarpele acesta nu va veni
Noaptea va plânge pe casă
Eu voi rămâne, iubita mea,
Şi cui îi pasă.
Vor sângera mâinile mele albe
Pe ochii mei nimeni n-a sta
Facă-se voia tristeţii
Prin toată inima mea.
Stare de fapt
mirosind doar roua care moare
ne spălăm cu lacrimi pe picioare
perseverăm tandreţea ce ne mişcă
stare de fapt, ca stare de morişcă
luminile din dealuri ne apasă
stau cu viaţa la aceeaşi masă
când mila minte, când durerea înşeală
revenim în catedrala goală
în lumea grea, în care mai trăim
păcatele, cu greu, le ispăşim.
Sursa: Dumitru Maris