Balmoşul tradiţional din Maramureş se face la ceaun, afară, în curtea casei, dar se poate realiza şi în bucătăriile moderne.
Reţetă tradiţională de balmoş fost primită de la Complex Lostriţa, Baia Mare (Maramureş) şi preparată de restaurantul Casa Oprescu în cadrul proiectului ”Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”. Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.
Ingrediente:
· 1 kg făină de mălai
· 200 g unt
· 2 litri smântâna
· 1.5 l lapte acru – pentru servire
Mod de preparare:
Se pune la topit untul, în ceaun, la foc mic, apoi se adaugă smântâna şi sarea şi se amestecă bine.
Dupa ce s-au încins pe foc, se adaugă treptat mălaiul şi se amestecă pâna iese la suprafaţă untul.
Se lasă la foc iute pana prinde deasupra o coaja (crustă), iar apoi se serveşte cu lapte acru.