După o pauză de aproape patru ani, programul de economisire „Banca pentru Locuinţe” va fi reluat. Românii care vor să strângă bani pentru o casă sau pentru renovarea unei locuinţe primesc o primă de la stat, 25 la sută din economii. Suma maximă nu va trece de 250 de euro pe an, iar românii care intră în program trebuie să aducă facturi pentru fiecare euro cheltuit.
Din iunie, programul Banca pentru Locuinţe va fi reluat. Se vor bucura de prima de la stat românii care vor să îşi cumpere o casă, să-şi renoveze locuinţa sau chiar chiar să îşi achiziţioneze un teren. La o mie de euro, statul va veni cu o primă anuală de 25 la sută. Adică, 250 de euro. În total, după cei 5 ani – cât e durata minimă pentru un astfel de contract – suma economisită va fi de 6250 de euro, din care 1.250 de euro de la stat.
„Prin acest program guvernamental statul reuşeşte să educe populaţia de a economisi. Studiile arată că un român doreşte să îşi renoveze propria locuinţa, dar nu are curaj să facă acest lucru decât dacă ar reuşi să strîngă nişte bani”, spune Lician Anghel, reprezentantul unei bănci.
Statul vrea să-şi ia măsuri de precauţie. Pentru că în anii trecuţi, într-o familie erau deschise mai multe conturi, de data aceasta cei care obţin prima trebuie să aducă, la final, dovada că au încheiat un credit pentru casă sau să prezinte facturi de la renovarea locuinţei.
De exemplu, suma de 1.250 de euro, primită de la stat, poate acoperi cheltuielile cu închiderea unui balcon cu geamuri termopan.
Banii economisiţi vor putea fi folosiţi şi pentru avansul la un credit ipotecar cu o dobândă fixă avantajoasă, care urmează să fie stabilită până în vară. În 2015, când programul a mai funcţionat, dobânda era de 4,15%.
Dacă ea se va menţine şi anul acesta, la un credit de 50.000 de euro, suma totală restituită după 15 ani va fi de de 68.000 de euro, cu peste 5.500 de mai puţin decât la un credit ipotecar standard, unde cea mai mică dobândă este în prezent de 5,25%.
Programul Banca pentru Locuinţe a mai funcţionat în România din 2008 până în 2015, când statul a oprit finanţarea.
Şapte din 10 români intenţionează să îşi îmbunătăţească locuinţa în următorii cinci ani. Suma medie cheltuită în ultimul an în acest scop a fost de 2.600 euro, potrivit unui studiu.
sursa Observator